~ Gezondheid ~

Hoewel de Australian Cattle Dog doorgaans een gezonde hond is, zijn er (net als bij ieder ras) een aantal aandoeningen die relatief vaker voorkomen. Door selectief fokbeleid en het beschikbaar komen van steeds meer DNA testen, kunnen een hoop erfelijke aandoeningen in de loop van de jaren worden teruggedrongen. Bij de Australian Cattle Dog spelen voornamelijk 2 oogaandoeningen een rol, te weten Progressieve Retina Atrofie (PRA) en Primaire Lens Luxatie (PLL). Voor beide aandoeningen zijn DNA testen beschikbaar. Al onze honden zijn DNA getest en vrij of ten hoogste drager bevonden van deze aandoeningen.

 

De Australian Cattle Dog wordt spierwit geboren, op eventuele kopvlekken en bodyspots na. Deze eigenschap wordt veroorzaakt door het piebald gen; een gen wat samenhangt met Cochleaire Doofheid. Het piebald gen is onvoorspelbaar van invloed op het al dan niet ontstaan van cochleaire doofheid, waardoor het helaas niet mogelijk is om deze vorm van doofheid te voorkomen. De gehoortest blijft voor de fokker dus altijd een erg spannend moment!

 

Bij heel veel rassen komt Heupdysplasie (HD) voor, zo ook bij de Australian Cattle Dog. Op een leeftijd van minimaal 12 maanden laten wij officiële röntgenfoto’s maken, die zowel door onze eigen dierenarts als door de Raad van Beheer worden beoordeeld.