~ Karakter ~

Al jaren voor de eerste Australian Cattle Dog bij ons kwam, waren wij erg gecharmeerd van dit niet alledaagse ras. Voor we daadwerkelijk overgingen tot de aanschaf van onze eerste ACD, hebben wij ons eerst uitgebreid geïnformeerd over het ras. Hierbij kwam vaak naar voren dat Cattle Dogs erg moeilijke honden zijn. Door informatie op internet, in boeken en zelfs door voorlichting van fokkers, wordt je als potentiële Cattle Dog eigenaar bijna afgeschrikt er een te nemen. Op de een of andere manier vinden sommigen het nodig het ras af te schilderen als moeilijk, onberekenbaar en agressief. In onze ogen een volstrekt verkeerd beeld van dit geweldige ras!

 

Dat de ACD niet voor iedereen geschikt is, staat wat ons betreft ook absoluut buiten kijf. Het is een werkhond, dus voor iemand die geen zin of tijd heeft om iets met zijn hond te ondernemen, is de ACD compleet ongeschikt. De meeste Cattle Dogs beschikken over een hoge dosis energie, die zij hoe dan ook kwijt moeten. Twee maal daags een klein blokje om zal resulteren in een hond die andere manieren gaat zoeken om zijn overtollige energie kwijt te raken. De manieren die een hond hiervoor zelf verzint, vallen over het algemeen niet zo in de smaak bij de eigenaar…. Denk aan slopen en overmatig blaffen.

 

Naast voldoende dagelijkse beweging, heeft de ACD vooral ook geestelijke uitdaging nodig. Hij zal een taak moeten hebben om ervoor te zorgen dat hij voldoende geprikkeld wordt en zich niet gaat vervelen. Het doen van een hondensport, bijvoorbeeld agility of flyball, zal zeker op prijs worden gesteld. Maar denk ook eens aan bijvoorbeeld speuren; een tak van de hondensport waar de hond veel hersenwerk moet verrichten; ideaal voor een ACD! Daarnaast zijn er vele andere leuke spelletjes met je hond te bedenken waar hij zijn koppie bij moet gebruiken. Er zijn zelfs diverse spellen op de markt die je kunt aanschaffen, maar met eigen creativiteit kom je ook al een heel eind!

 

Zoals eerder gezegd heeft een Cattle Dog relatief veel beweging nodig. Hierbij moet echter nog wel een kleine kanttekening gemaakt worden; elke dag 2 uur met je Cattle op stap lijkt perfect, maar als dit dag in, dag uit hetzelfde rondje is, geeft dit over het algemeen niet het gewenste resultaat. Wissel de wandel/fiets route af en wees onderweg intensief met je hond bezig. Laat hem bijvoorbeeld wachten of zelfs zitten bij iedere stoeprand, laat hem onderweg eens over een muurtje lopen (indien veilig) enzovoorts. Op deze manier blijft de dagelijkse wandeling een uitdaging voor de hond, wat zal resulteren in een tevreden en relaxte huisgenoot.

 

De ACD is een hond die nog vrij dicht bij de natuur staat. Dit zie je onder andere terug aan de fantastische mimiek en lichaamshouding, vooral ten opzichte van soortgenoten. Het is een fascinerend gezicht om onze roedel te zien in hun omgang met elkaar. De rangorde is duidelijk, meningsverschillen worden doorgaans opgelost met een grauw en weinig agressie. Een draaiend oor of hoge staart is meestal voldoende om een conflict te vermijden. Nieuwe honden worden geaccepteerd in de roedel, mits de nieuwkomer zich houdt aan de geldende etiquette. Pups worden makkelijk opgenomen en leren van de roedel hoe zich te gedragen.

 

De Australian Cattle Dog is een waakse hond, die zeker zijn best zal doen om huis en haard te beschermen. Naar buiten toe tonen zij zich als erg harde honden, maar naar de baas toe zijn ze over het algemeen erg zacht. Een consequente aanpak/ opvoeding is belangrijk, maar een Cattle Dog moet zeker niet met harde hand worden aangepakt!

 

De Australian Cattle Dog hecht zich zeer sterk aan de eigen baas/ gezin. Houd in een gezinssituatie rekening met de beschermingsdrang van een Cattle Dog, vooral in de omgang met kinderen. Hij zal de ‘eigen kinderen’ misschien willen beschermen tegen de kinderen die komen spelen. De Cattle Dog is naar vreemden meestal wat terughoudend, bekenden daarentegen zullen met zeer veel enthousiasme begroet worden!

 

ACD’s kunnen, net als ieder ander ras, overweg met andere honden mits goed gesocialiseerd. Dat neemt echter niet weg dat de meeste Cattle Dogs over een behoorlijke dosis zelfvertrouwen beschikken. Ze zijn doorgaans niet agressief, maar als er geknokt moet worden zullen ze dit niet uit de weg gaan. Net als iedere veedrijver, willen ook sommige Cattle Dogs wel eens wat snauwerig zijn naar andere (vreemde) honden; ze hebben vaak een vrij grote persoonlijke ruimte nodig! Als deze persoonlijke ruimte overschreden wordt, zal dit zeer duidelijk kenbaar gemaakt worden!

 

Een goed gesocialiseerde Cattle Dog zal zich (uiteraard met de juiste opvoeding), ontpoppen tot een sociale en stabiele huisgenoot. Een jonge hond moet zich nog ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Jonge Cattle Dogs kunnen wat onzeker zijn en hebben de juiste begeleiding van de baas nodig om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk de Cattle Dog bezig te houden en een uitdaging te geven, maar pas wel op voor overprikkeling! Als er op jonge leeftijd te veel van hond gevraagd wordt, bijvoorbeeld op het gebied van commando’s en appèl, is er een kans dat de hond zich ontwikkelt tot een nerveuze en onstabiele hond. Het is uiteraard wel belangrijk om grenzen te stellen; wat mag wel en wat mag niet. Maar laat de pup ook pup zijn!  

 

Kort samengevat; de Australian Cattle Dog is een geweldige huisgenoot. De kernwoorden zijn vriendelijk, aanhankelijk, waaks, vastberaden, werklustig, stabiel, graag bij de baas en uiteraard gewoon verschrikkelijk  mooi!

 

Neem voor vragen over de Australian Cattle Dog gerust contact met ons op. Wij helpen u graag te bepalen of de Australian Cattle Dog bij u past!