~ Karakter ~

De Jack Russell Terriër is een grote hond in een kleine verpakking. Deze Terriër is in het bezit van een onverschrokken karakter, een grote portie moed en zelfstandigheid en een grote intelligentie. Een beetje Jack Russell windt iedere hondenliefhebber in no time om zijn pootje; maar laat u hier niet door verleiden! De Jack Russell vereist een eigenaar die sterk in zijn/haar schoenen staat en de hond een consequente en duidelijke opvoeding kan geven.

 

De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond, die over het algemeen graag op schoot mag liggen. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen, zeker als ze ermee zijn opgegroeid, goed met kinderen overweg. Een voorwaarde voor een plezierige Jack Russell binnenshuis, is dat hij zijn enorme portie energie kwijt moet kunnen (meestal bij voorkeur buitenshuis). Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Het geven van voldoende lichamelijke en geestelijk prikkels is dan ook van groot belang. 

 

Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Is dit niet gewenst, dan dient dit van jongs af aan beperkt te worden.

 

De meeste Jack Russells zijn verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar; waar niet gegraven mag worden mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik de tuin om in een kleine zandafgraving!

 

De Jack Russell Terriër is van oorsprong gefokt als jachthond. Hoewel er in de meeste lijnen niet meer geselecteerd wordt op jachtdrift, moet een eigenaar er wel terdege rekening mee houden dat de Jack Russell een bepaald jachtinstinct kan bezitten. Voorzichtigheid is geboden in de omgang met bijvoorbeeld konijnen en cavia’s, zelfs bij een Jack die met zulk soort diertjes is opgegroeid.

 

De Jack Russell Terriër is een geweldige karakterhond, die zeker niet geschikt is voor iedereen. Bij de juiste baas zal hij zich ontpoppen tot een fijne huishond, die –in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt- goed kan leren luisteren en echt niet de hele dag zal blaffen.

 

De Jack Russell Terriër is daarnaast ook een sportieve hond, die mede door zijn intelligentie en werklust zal kunnen uitblinken in verschillende takken van de hondensport.

 

Een goed gesocialiseerde Jack Russell Terriër zal over het algemeen prima overweg kunnen met andere honden. Wees echter bedacht op zijn soms wat korte lontje; dit korte lontje in combinatie met zijn grote ego zorgt ervoor dat hij honden die heel wat groter zijn dan hemzelf gewoon te lijf zal gaan! Dit soms met alle gevolgen van dien. Houd rekening met zijn pittige karakter, zeker in de omgang met andere (grotere) honden.

 

De Jack Russell Terriër vereist dus bij voorkeur een wat ervaren baas, die graag actief met de hond bezig is. Een goede socialisatie en opvoeding zijn van zeer groot belang, hoe klein de Jack ook is. Houd rekening met zijn grote ego om ongelukken te voorkomen. Andere dieren rondom en in huis kunnen prima, maar houd altijd rekening met het jachtinstinct. Kunt u voldoen aan deze eisen, dan is zo’n leuke Jack Russell Terriër misschien wel wat voor u. Uiteraard mag u ten alle tijden contact met mij opnemen om te bepalen of dit ras bij u past!