Bijna iedere hondenbezitter krijgt er wel een keer mee te maken; vlooien! Nare parasieten die meerdere problemen kunnen veroorzaken bij honden. Denk hierbij aan jeuk en irritatie, maar ook vlo gerelateerde allergieën komen regelmatig voor. Daarnaast kunnen volwassen vlooien de hond ook nog eens besmetten met lintwormen, indien de hond deze vlooien, besmet met de lintwormlarve, inslikt bij het likken. Een goede vlooienbestrijding gedurende het hele jaar is dan ook zeer belangrijk.

 

Het veranderende, warmer wordende klimaat maakt dat vlooien steeds meer en langer aanwezig zijn. De bestrijding wordt daardoor ook een stuk moeilijker. Wat de bestrijding van de vlo ook nog eens extra lastig maakt, is het feit dat vlooien zich voortplanten in de leefomgeving van het dier. Daardoor dient de vlooienbestrijding niet alleen gericht te zijn op de behandeling van de hond, maar ook op de leefomgeving van het dier. 

 

Een vrouwtjes vlo legt tijdens haar leven ongeveer 2000 eitjes. Eén vrouwelijke vlo kan per dag tot 50 eitjes leggen. Deze eitjes blijven enige tijd aan de vacht van de hond kleven, waarna zij van de hond afvallen en op deze manier overal terecht komen waar de hond  rondloopt. Rust- en ligplaatsen van het dier zijn de plaatsen bij uitstek om eitjes terug te vinden. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.

 

Uit deze eitjes komen de larven, die zeer lichtschuw zijn en direct naar een donkere plaats zullen kruipen. Daar leven ze van “vlooienafval” – overblijfselen van het gedeeltelijk al verteerde bloed van uw huisdier (de ‘vlooienpoepjes’) en ander organisch materiaal. De larven groeien, vervellen twee keer en vormen vervolgens een cocon en worden dan poppen.

 

Onvolgroeide vlooien ontwikkelen zich in de cocon tot volgroeide vlooien in ongeveer 8 tot 9 dagen. Deze volgroeide vlooien wachten in hun cocon op de hond (of op de baas…) om uit te komen. Dit kan variëren van enkele dagen tot soms bijna een jaar. In deze fase is de vlo zeer moeilijk te bestrijden. 

 

Volgroeide vlooien zijn vanuit hun cocon gevoelig voor warmte, trillingen en uitgeademde CO2. Ze weten hierdoor wanneer er een potentiële gastheer in de buurt is. De volgroeide vlo verlaat snel zijn cocon, springt op een gastheer, zoekt een andere vlo om mee te paren en zo begint de gehele levenscyclus weer opnieuw.

 

Om te voorkomen dat deze cyclus zich kan gaan afspelen, is het van belang de hond preventief te behandelen tegen vlooien. Vlooien kunnen zich het gehele jaar voortplanten (verwarming!), dus ook ’s winters is het aan te raden de hond te behandelen om een vlooienplaag te voorkomen!

 

Bron: www.frontline-combo.nl