De Jack Russell Terriër heeft een dichte dubbele vacht die in 3 varianten voorkomt: gladharig, ruwharig en broken coat.

De gladharige behoeft weinig vachtverzorging; af en toe borstelen met een rubber borstel en zo nu en dan een wasbeurt volstaat. Borstel alleen als de hond verhaart; bij te vaak borstelen zal hij steeds meer gaan verharen!

 

Zowel de ruwharige als de broken coat dienen minimaal 2 keer per jaar geplukt te worden. Bij het plukken van een ruwharige hond wordt de bovenste laag uit de vacht geplukt, deze vacht is dood en zal er uitgeplukt moeten worden om plaats te maken voor een nieuwe deklaag. De plukvacht moet ‘rijp’ zijn, dit kunt u laten bekijken door een trimsalon of door er zelf haren uit te plukken. Wanneer dit niet makkelijk gaat, kunt u het beste nog een aantal weken wachten om het opnieuw te proberen. Op zich is het niet moeilijk om zelf uw Jack Russell te plukken. Het vereist wat geduld en oefening, maar als u het eenmaal in de vingers heeft is het erg leuk om te doen!

 

Begin al vroeg met het plukken van de ruwhaar, dit komt later de vacht ten goede. Begin ook vroegtijdig de hond te wennen om op een tafel te staan en gekamd te worden, zeker als u van plan bent om de hond zelf te plukken. Dit voorkomt worstelpartijen met een onwillige hond, wat voor beide partijen geen pretje is. Bouw de tijd die de hond op tafel staat steeds wat meer op. Leg op de tafel een rubber matje om uitglijden te voorkomen. Het verdient aanbeveling te werken met een tafel om onnodig bukken te voorkomen. Ook staat de hond vaak rustiger op een tafel. Als het plukken niet lukt of u heeft hier zelf geen zin in, zoek dan een goede trimsalon!