Zondag 27 september

 

Wat een prachtig weer !  Boven de Bunyip Farm een knal blauwe lucht met enkele witte wolken. Hollandse luchten noemen ze dat schitterend. En als ik dan met mijn honden op het terrein aan het trainen ben, voor het grote hondenevenement wat wij gaan organiseren in juli 2016 en mijn duiven boven mijn hoofd hun rondjes draaien voel ik mij de koning te rijk ! 

 

Na de laatste vlucht heb ik de lampen in het duivenhok uit gedaan zodat de rui kan beginnen. Ik heb mijn jongen verduisterd en bij gelicht dus zullen zij niet binnen een paar dagen in volle rui zijn. Sommige jonge duiven hadden nog geen pen gestoten en anderen stonden op nog 5 oude pennen. Ik heb met mijn systeem  verduisteren en bijlichten mijn doel bereikt : Alle jongen hebben deel kunnen nemen aan de jonge duivenvluchten en de natour. Soms heb ik een of twee duiven thuis gehouden omdat er kleine jongen in een nestje lagen maar verder altijd alles mee.

 

De resultaten van mijn ploegje zijn veelbelovend te noemen voor de wedvluchten van komend jaar en alle 19 duiven gaan naar het nieuwe hokje dat ik komende week ga bouwen. Het wordt wederom een bescheiden hokje met twee afdelingen, een afdeling met bakken voor de doffers en een kleinere afdeling met zitschabjes voor de duivinnen. Het wordt weer een hokje met de zogenaamde doosvorm: aan de voorzijde geheel open en verder alle zijden dicht. Ik maak de voorzijde zo, dat ik deze in het koude seizoen kan afdichten met platen polycarbonaat. In de bovenzijde van deze platen breng ik ventilatieroosters aan die ik open kan zetten en kan sluiten. Zo heb ik  twee bescheiden tuinhokjes voor het gehele duivenspel.

 

Ik wil hiermee laten zien dat je niet perse grote duivenhokken hoeft te bouwen om de duivensport te kunnen bedrijven. Mogelijk kan ik zo mensen motiveren om ook met de duivensport te beginnen, door te laten zien dat het niet perse nodig is grote hoeveelheden duiven te houden, dat het niet nodig is een enorm hok in je tuin te  bouwen en dat het niet nodig is allerlei kostbare supplementen te verstrekken waarvan totaal niet duidelijk is wat er in zit en dus niet duidelijk is wat je aan je duiven geeft ! 

 

Op een van de natourvluchten in onze vereniging won ik diverse supplementen tijdens een zogenaamde attractie vlucht. Een geweldig initiatief van enkele clubleden en altijd leuk omdat er voor nagenoeg iedereen wel wat te winnen valt. Echter op geen van de verpakkingen van de door mij gewonnen supplementen, van diverse merken, stond duidelijk wat er in zat. Er staat alleen te lezen hoeveel je moet geven en waar het allemaal wel niet goed voor zou zijn. Door schade en schande heb ik in mijn leven ervaren dat goedgelovigheid alleen voordeel voor anderen oplevert ! Ik moet dus overtuigd worden of een bepaald supplement meerwaarde heeft voor mijn doel in de duivensport: presteren. Ik wil weten wat de ingrediënten zijn zodat ik uit kan zoeken wat de werking van het supplement is. Ik heb dus alle gewonnen supplementen in de vereniging op tafel gezet en geschonken aan de clubgenoten die wel belang hadden bij de supplementen.

 

De duiven mogen nog een aantal keren per week even vliegen. Ik laat het vliegen afhangen van het weer en het stadium van de rui. Momenteel worden de pennen volop getoten en zodra de kleine rui invalt zal ik de duiven een poos vasthouden. De roofvogels zijn steeds aanwezig en de duiven moeten wel hun vliegkunsten kunnen vertonen om aan deze vliegende snoeischaren te kunnen ontkomen. Wat betreft begeleiding van de rui geef ik de duiven een goede premium ruimengeling en volop grit en mineralen. Een schone drinkpot met schoon water en thats it …………………


Maandag 21 september

 

Het vliegseizoen is voorbij op de Bunyip Farm. Hier en daar worden nog taartwedstrijden vervlogen. Een leuk initiatief voor de duivenhouders waarvoor het vliegseizoen niet lang genoeg kan zijn. Persoonlijk heb ik er een punt achter gezet en is te tijd begonnen van nadenken.

 

Wat wil ik volgend jaar bereiken? Ik weet nu waar ik sta, een jaar met de jongen gevlogen op de nieuwe locatie met resultaten waar ik tevreden over mag zijn.  Mijn streven mag duidelijk zijn : Ik wil verbeteren. De jongen van dit jaar gaan allemaal mee naar de wedvluchten van komend jaar. Ik heb er slechts 19 en nog geen oude duivenploeg die aangevuld moet worden : dus alles dit jaar mee. Ook mijn slechts vliegende jonge duif : slechts eenmaal in de punten en meerdere malen pas op zondag thuis. Maar in de hand is ze geweldig en haar broer 8 x mee en 7 maal prijs !  Door de tegenvallende prestatie zal ik niet met haar kweken maar eitjes van de kwekers geven bij aanvang van het seizoen. Mijn asduif jong 8 x mee 8 x prijs, 2 x 1e op het hok en 3 x 2e op het hok, mag zijn eigen eitjes uitbroeden.

 

Dit jaar kocht ik drie topduiven bij uit de stal van Pieter Veenstra. Kinderen uit nationale asduiven en NPO winnaars. Ik kweekte hieruit, gecombineerd met eigen kweekduiven, deze zomer een aantal jongen om volgend seizoen ook binnen de kweek in te zetten. Verder wil ik komend seizoen alleen de jongen van de eerste ronde bijeen zetten en inzetten voor de jonge duiven vluchten. Dit jaar had ik twee ronde’s bij elkaar gezet omdat ik maar een paar startduiven had. De derde ronde jongen die ik kweekte heb ik niet uitgewend en zal ik, naar gelang de kwaliteit, in de kweek inzetten of als partner koppelen aan de jaarlingen.

 

Mijn plan voor volgend jaar is om mijn jaarlingen aan een partner te koppelen die altijd thuis blijft. Dus ik ga met doffers en duivinnen vliegen maar hun partners zijn altijd thuis. 

 

Heerlijk dat plannen maken !  Misschien wordt het nog wat anders, het is nog niet zo ver, maar in mijn hoofd gaat het duivenseizoen gewoon verder !  Wanner ga ik koppelen ? Welke kweekkoppels ga ik creëren ? Uit welke vliegers houdt ik de jongen aan ? Van welke kweekkkoppels wil ik een dubbel stel jongen in het vlieghok ( eieren overleggen ) ? etc. etc.  Ja  ik zei het al : Ik heb het plezier in de duivensport weer voor de volle 100 % terug ! Geweldig !  

 

Ik ga de duiven even een bad geven en dan mogen ze vanmiddag nog even een poosje vliegen rond de Bunyip Farm …………….


Zaterdag 19 september

 

De dag van de laatste wedvlucht van dit seizoen. Wederom mijn 19 jonge duiven ingekorft voor een natourvlucht vanaf Asse Zellik  250 kilometer vanaf mijn hok.

 

De ochtend begon boven de Bunyip Farm niet zo fraai. Fikse regenbuien zorgen er voor dat het verzorgen van onze honden en de duiven die thuis zijn erg onplezierig is. Maar ja, als je dieren hebt moet je er goed voor zijn dus : Jas aan en er door.

 

Op teletext zie ik dat onze lossingscommisie inmiddels besloten heeft om de losplaats te wijzigen in Meer. Deze losplaats op de grens met België ligt voor mijn duiven op een afstand van 175 kilometer. Kennelijk is het weer in Belgie nog slechter als bij ons en zien de wijze mannen een mogelijkheid vanaf Meer wel te vliegen. Het is nu 11:45 uur en volgens de berichten van teletext  zijn de duiven nog niet los. 

 

Boven de Bunyip Farm zijn inmiddels tussen de donkere wolken grote stukken blauwe lucht te zien en is het al een uurtje droog.  Voor diverse afdelingen zijn de vluchten al afgelopen, zij hadden vorige week al hun laatste vlucht. Voor de afdelingen 2, 3, 8, 9 en 10 zijn er vandaag nog een wedstrijd te vervliegen.  Afdeling 11 organiseert vandaag een taartvlucht.  Iedereen succes, straks meer……………..

 

20:30 uur  Net terug van het klok afslaan en gezellige laatste avond bij de duivenclub dit jaar, met als afsluiting een hapje en een drankje, bere gezellig !  Ook bleek ik met het zetten van de getekende duif een vleespakket gewonnen te hebben Top !  

 

De duiven werden vanwege de weersomstandigheden pas om 14:15 uur gelost. Wind op de snavel dus geen hoge snelheden.

 

Mijn duiven scoorden in de vereniging de 7e en 8e plaats etc. 12 van de 19 in de punten. Mijn duiven waren wel de eerste jonge duiven op de uitslag. Binnen 10 minuten zaten 14 van de 19 duiven in het hok, de laatste en 19e duif arriveerde 28 minuten na de eerste.

 

Fraai resultaat en een mooie afsluiting van het seizoen : 8 wedvluchten meegedaan, alle 19 duiven hun punten gehaald waarvan een duif 8 uit 8. Verder geen duiven verspeeld, maar dan ook niet een, alle 19 duiven ingekorft op de eerste wedvlucht zijn ook vandaag meegeweest en allen terug op het hok.

 

Morgen doe ik de lampen uit en kan de rui beginnen. Mijn kweekkoppels heb ik in juli al gescheiden en zijn al bijna klaar met de rui. Volgende week gaan ze allemaal opnieuw door de hand, worden nogmaals beoordeeld op bouw etc. Dan houd ik de prestatielijst betreffende vliegresultaten en kweekresultaten erbij en worden, op papier, de koppels voor komend seizoen gemaakt. 

 

Het gevoel dat het nu klaar is, dat het duivenvakantie is, heb ik nog niet. Misschien als ik eens een biertje pak ……………………………………….. 

 


Donderdag 17 september

 

Herfst op de Bunyip Farm.

 

De hele dag al zwaar bewolkt het lijkt wel avond ! Regelmatig pittige regenbuien en een stevige wind uit het zuidwesten. Het plan om de duiven weg te brengen heb ik vanmorgen maar laten varen. Het regende zo hard, dat wilde ik mijn duiven niet aan doen.

 

Ik lees wel eens in dagboeken en columns van anderen dat men vindt dat er te voorzichtig wordt omgegaan met de duiven wat betreft het weer. Losgooien die duiven, weer of geen weer dat deden we vroeger ook ! Ach onze duiven kunnen zeker wel wat hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat je er maar nonchalant mee om moet springen.

 

Persoonlijk laat ik mijn jonge duiven gewoon trainen als het wat regent in de ochtenduren. Kan zeker geen kwaad en een regenbuitje tijdens een wedvlucht is ook zeker niet erg. Toch zijn er grenzen en het maar losgooien van wedstrijdduiven als er slechte weersomstandigheden verwacht worden is niet meer van deze tijd ! 

 

Rekening houden met de duiven en ook met de duiven die later thuis komen is naar mijn idee de enige juiste mentaliteit als het om het dierwelzijn gaat. En voor die mensen die nog steeds denken dat “het vroeger allemaal beter was” : Wees flexibel en attent op de ontwikkelingen van vandaag en beweeg mee, anders behoor je binnenkort tot de duivenspelers die vroeger wel goed presteerden …………………………………………..

 


Dinsdag 15 september

 

De laatste week van voorbereiden op de komende vlucht wordt net zo serieus benaderd als de eerste. Vanmorgen de jongen weggebracht voor een trainingsvlucht van zo’n 45 kilometer vanuit zuidoostelijke richting. Zo als ik het nu bekijken kan, zal de wind zaterdag uit het zuidwesten waaien. De duiven worden dus in een boog naar het oosten gedrukt. Een van mijn trainingstactieken is om de duiven tijdens de trainingsvluchten in de te verwachten aankomst richting weg te brengen. 

 

Afgelopen zaterdag kwamen de duiven uit de verwachtte richting aan en waren binnen 35 minuten alle 19 terug. In de vereniging bleek ik als 5e, 6e, 7e, 8e, 9e  etc. op de uitslag te staan met 14 van de 19 ( jonge ) duiven in de punten.  Een mooi resultaat voor een wedvlucht waar oude en jonge duiven tegen elkaar strijden om de punten. Zondag rustdag met ’s middags een half uurtje bij huis trainen om de spieren soepel te houden. Maandag ochtend vast gehouden en een bad gegeven om ’s avonds weer een uur te trainen bij huis. 

 

Maandag heb ik de laatste column geschreven voor het Spoor der Kampioenen, betreffende mijn onderzoek naar het verdwijnen van de jonge duiven en de ontwikkeling van mijn oplossing hiertegen : het SBN poeder. Na een jaar testen door meer dan 300 hokken is onomstotelijk aangetoond : SBN poeder zorgt er voor dat er geen jonge duiven meer verspeeld worden door onbekende oorzaken. SBN poeder schakelt de schadelijke werking uit van de gifstoffen welke in het voer zitten, waardoor is aangetoond dat deze gifstoffen de toenemende verliezen bij de jonge duiven veroorzaken. Een fantastisch resultaat waardoor niemand meer jonge duiven hoeft te verspelen !! 

 

Af en toe wordt de Bunyip Farm door flinke regenbuien gegeseld en ik hoop dat de duiven in de namiddag nog even een uurtje kunnen trainen. De trainingsvlucht vanmorgen was reeds binnen een half uurtje afgewerkt. Dat was namelijk mijn reistijd om thuis te komen en bij thuiskomst zaten de duiven al in het hok aan de voerbak. Morgen lijken de weersverwachtingen qua regen nog slechter dus vandaag nog maar even aan de bak………………

 


Zaterdag 12 september

 

Het NPO heeft besloten vanwege de te verwachten weersomstandigheden met de daarbij behorende zuidoosten wind, de losplaatsen voor de nationale jonge duiven vlucht een flink eind naar het oosten te verplaatsen. Een prima beslissing welke getuigd van enige visie. Zelf heb ik op deze vlucht geen duiven mee. Ik ben van mening dat mijn duiven, door de verandering van losplaats vorige week, onvoldoende zijn voorbereid op een vlucht van ruim 425 kilometer.

 

Groot was mijn verbazing om vanmorgen op teletext te moeten lezen dat de losplaats voor onze natourvlucht vanaf Tongeren, een flink eind naar het westen verplaatst is naar Duffel. Deze beslissing is 100% tegengesteld aan de beslissing voor de nationale jonge duivenvlucht !! Lossen vanaf Tongeren betekende een vlieglijn langs de oostkant van ons land, de zuidoostenwind duwt de duiven westwaarts over het midden van ons vlieggebied, een super losplaats in deze omstandigheden. Het verplaatsen van de losplaats naar Duffel betekend het nemen van risico’s waaronder het aan de “verkeerde kant ” van het ijsselmeer terecht komen.  Voor deze zeer eigenaardige beslissing zal men wel een heel goede reden hebben ?  Op de site van afdeling 10 valt hierover niets te vinden. Jammer, de berichtgeving naar de deelnemers is op zijn minst slecht te noemen. Afgelopen jonge duivenseizoen werden er door de lossingscommisie prima beslissingen genomen, maar vandaag ……. vreemd !

 

Nu 10:40 uur  Nog geen lossingsbericht voor afdeling 10  straks meer……….

 

11:30 uur  Een blik op teletext :  Onze natourduiven zijn gelost :  11:00 uur in …………. Tongeren !

 

Vorige week werd er met de jonge duiven terug gereden door de weersomstandigheden, op teletext verschenen 5 verschillende losplaatsen. Nu staat er op teletext dat de duiven in Duffel staan maar dat blijkt toch Tongeren te zijn, volgens planning. Tsja……..  het belang van een goede communicatie wordt wel vaker onderschat !

 

Maar goed :  11:00 uur de duiven gelost te Tongeren. Naar mijn hok 225 kilometer. Zuidoostenwind met wisselende snelheden op de diverse hoogtes. Afhankelijk van hoe hoog de duiven vliegen en hoe ver ze uit koers geduwd worden bepaald de snelheid.  Ik denk dat 1300 meter per minuut haalbaar moet zijn. Dan een aankomst rond 13:50 uur. Rond 14:00 uur wordt de regen boven Nederland verwacht dus een vlucht langs het randje !

 

 Het eten en drinken staat klaar, het hok is schoon dus kom maar jongens en snel een beetje ……………………………….

 

Afdeling Friesland speelde ongeveer op dezelfde afstand en losten een uur eerder vanaf Sittard. Kregen de duiven dus ook eerder thuis wat een mooie gelegenheid geeft om te kijken wat bij hun de snelheid is. Nu weet ik dat je de snelheid niet kan vergelijken als er een uur verschil tussen de lossingen zit ! De omstandigheden in de lucht veranderen continu. Daar merk je op de grond vaak niet zoveel van maar op bijvoorbeeld 100 meter hoogte wel.  Maar het geeft wel een indicatie.

 

En de Friezen vlogen beduidend harder dan ik had ingeschat voor mijn eigen duiven. Dus voor de zekerheid maar wat eerder buiten in de stoel !

13:30 uur, recht boven het kanaal, 5 duiven met ingetrokken vleugels vallen uit de lucht, precies uit de verwachtte richting. Hoeveel zijn er van mij ? De duiven van een aantal clubgenoten moeten ook uit die richting komen en zal ik vandaag moeten kunnen zien. Maar het zijn alle vijf Bunyip Farm postduiven ! Een rondje boven het hok en naar binnen. Een aankomst waar ik het hele jonge duivenseizoen op heb zitten wachten ! Zo moet dat jongens !

 

En het was nog niet klaar, binnen 20 minuten 17 van de 19 jonge duiven thuis en 30 minuten na de eerste loopt nummer 19 over de antenne. Wat een dag !  Wat een genot !  Ik heb het plezier in de duivensport weer helemaal te pakken, maar een dag als vandaag…………. Wauw !!!  

 

Ik heb nog geen idee hoe ik het er vanaf heb gebracht op de uitslag van de vereniging etc., ik ben de enige in de club die de duiven meldt. Dus afwachten tot vanavond bij het klok afslaan. Ach zoals ik al eerder schreef, met 19 jonkies in de natour competitie tegen het geweld van de ervaren oude duiven opboksen is natuurlijk niet gelijkwaardig, maar ik doe mijn best zoveel mogelijk tegenstand te bieden …………………………………

 


Vrijdag 11 september

 

Vanavond korven wij in voor de natour vlucht vanaf Tongeren. De af te leggen afstand voor mijn duiven is 225 kilometer. Al mijn 19 jonge duiven gaan mee. In drie nesten liggen grote jongen, groot genoeg om een nacht zonder hun ouders te kunnen.

 

De 19 jongen zijn dezelfde jongen die ik heb ingekorfd op de eerste jonge duiven vlucht van dit jaar. Dus op mijn hok, geen enkele jonge duif verspeelt. Afgelopen week ontving ik nog een paar mailtjes van SBN poeder testers, stuk voor stuk positieve reacties. Ik zal dit weekend een artikel schrijven met de uiteindelijke resultaten en publiceren in het Spoor de Kampioenen. 

 

Afgelopen week heb ik mijn jongen voorbereid op de natourvlucht van zaterdag aanstaande. Maandag een bad en maandag tot en met woensdag tweemaal daags trainen. Dinsdagmiddag zo’n 45 kilometer weggebracht en verder trainen om huis. Het trainen om huis gaat bijzonder goed : ze stuiven het hok uit of hun leven ervan afhangt en trainen zonder problemen een uur. Qua voeren het begin van de week een beetje kort gehouden en donderdag ’s morgens en ‘s avonds volle bak premium energie met een peer handjes hennep.

 

Verder donderdag weggebracht naar Dronten, dit lig in de Flevopolder en zo’n 55 kilometer ten westen van mijn hok. Hier zitten ze “ingesloten tussen het ijsselmeer en het ketelmeer. Met de stevige zuidoosten wind die voor zaterdag verwacht wordt is de kans groot dat de duiven in de flevopolder terechtkomen. Ik hoop dat mijn duiven, door ze een keer vanaf deze plaats te laten trainen, sneller herkennen waar ze zijn en hoe naar huis te komen.

 

Daar op de natour oude en jonge duiven door elkaar gespeeld worden zal er geen kans zijn op kampioenschapspunten, maar ik wil toch proberen om zo hoog mogelijk tussen deze ervaren oude duiven op de uitslagen te komen. Normaal gesproken voer ik de duiven niet op de dag van inkorven, maar vanwege de jongen in het nest, heb ik vanmorgen gewoon gevoerd zodat de jongen in de nesten nog een keer een volle krop hebben. Ze moeten ten slotte tot zaterdag wachten op de volgende voerbeurt, als hun ouders zo snel mogelijk naar huis gekomen zijn ………………………

  


Woensdag 9 september

 

De jongeduiven vluchten zijn alweer afgelopen. In principe betekend dit voor mij en mijn duiven dat het seizoen voorbij is.  De natour is nog volop bezig maar er is geen onderscheid tussen oude en jonge duiven, dus met de jongen geen schijn van kans in de kampioenschappen.

 

Ik zie de natourvluchten dan ook als een gelegenheid om nog te kunnen vliegen en de jongen zoveel mogelijk ervaring mee te geven voor de komende jaren. Ook de voorbereidingen en trainingen leveren ervaring op voor mijn jonge duivenploegje.  Dus nog twee natourvluchten te gaan met als doel : het opdoen van ervaring en toch proberen zo hoog mogelijk op de lijsten te komen tussen de ervaren oude duiven. 

 

Gisteren een uur trainen bij huis in de ochtenduren. Ze hebben er nog volop zin in, als ik de deur van het hokje open zet stuiven ze naar buiten alsof het nog het begin van het seizoen is !  Vervolgens zijn ze een half uur tot drie kwartier uit zicht en draaien dan boven het terrein van de Bunyip Farm hun rondjes tot ik ze binnen roep.  Ik heb ze gezond en in goede stemming. 

 

Het oriënteringsvermogen optimaal ontwikkeld door het gebruik van het SBN poeder en verder geen toevoegingen over het voer of door het water. Ik speel wat met de energiewaarden van het voer door gebruik van de juiste samenstellingen en that’s it !

 

’s Middags zo’n 45 kilometer weggebracht richting het zuiden voor een lapvluchtje. Nu heb ik geen trage auto, maar kennelijk weten de duiven een kortere weg want ze zitten steevast in het hok op mij te wachten als ik thuiskom !  Vanmorgen weer een uur bij huis getraind en vanmiddag nogmaals. 

 

Mogelijk heb ik morgen weer even tijd voor een lapvluchtje, dan breng ik ze maar weer eens richting het westen. Deze week overheersend oosten wind en het lijkt er nu op dat dat zaterdag ook zo is, of een zuidoosten wind. Ook dit beschouw ik als een onderdeel van onze duivensport, het in de gaten houden van de diverse weerkaarten, die volop beschikbaar zijn, en inspelen op de verwachtingen. Dat betekend regelmatig je planning bijstellen want, zoals we weten, laat het weer zich erg moeilijk voorspellen, de natuur is nu eenmaal erg grillig !

 

Prachtig, duivensport in optima forma !  Als alles van te voren te plannen was, zou de duivensport voor mij niet zo’n uitdaging zijn dan het nu is.  En ja,  ik hou van uitdagingen en inspelen en omgaan met de situatie zoals die zich voordoet ……………………………………. 

 


Maandag 7 september

 

De beslissing is genomen,  ik speel nog de laatste twee natour vluchten mee en dan zit het vliegseizoen erop. 

 

Qua voorbereiding is dat dan weer wat makkelijker geworden immers, ik heb alle jonge duiven bij elkaar in een hokje zitten. De Jongen voor de verre vluchten moesten natuurlijk voldoende energie opnemen gedurende de week en dat zorgde er weer voor dat de jongen van de natour te veel energie in de tank hadden.  Deze week dus allemaal een ietwat op dieet .

 

De jonkies die uit de jonge vliegers geboren zijn, zijn groot genoeg om een nachtje te overleven dus vrijdag alle 19 duiven in de mand. Zes weken geleden op de eerste jonge duivenvlucht gestart met de 19 jonge duiven en ze zijn er allemaal nog. Soms een enkele thuis op de zondag maar altijd allemaal weer thuis. Tja.. het SBN poeder zorgt er voor dat de duiven het oriënteringsvermogen wat ze van hun ouders vererft hebben optimaal kunnen ontwikkelen en dus thuis kunnen komen.  

 

Maar het SBN poeder maakt de duiven niet beter of sneller dan ze via hun genen doorgekregen hebben. Een middeltje dat dat kan bewerkstelligen bestaat ook simpelweg niet : De jongen kunnen maximaal dat presteren wat ze via de genen geërfd hebben !  Dat is dus de kunst van ons als duivenhouders : eruit halen wat er maximaal inzit.  En dat maximale vermogen erin kweken, door op de juiste wijze, met de juiste kweekduiven te kweken !  Hier zal ik binnenkort eens een column aan wijden.

 

Vanmorgen de duiven een bad gegeven waar uitgebreid gebruik van werd gemaakt, wat een mooi gezicht. Zij aan zij verdringen ze elkaar om te kunnen baden om daarna met opgezette veren zitten te drogen op de schapjes.  Voor mijn gevoel een belangrijk onderdeel van de verzorging, eens per week in bad.

 

Er liggen nog vier jonkies bij deze jongen die nog een ring om moesten dus dat heb ik vanmiddag ook maar gedaan.  Vanmiddag even naar clubgenoot Eppie Nijenhuis gereden om mijn klok op te halen. Wegens mijn werk kon ik zaterdag niet zelf bij het klok afslaan aanwezig zijn en heeft Eppie voor mij de afwikkeling geregeld. Super,  zo kunnen mensen met een druk bestaan toch ook genieten van de duivensport !

 

Rond een uur of vier gooi ik de jongen los voor een training van een uur en krijgen ze bij het binnenroepen hun avondmaal.  Als er niets aan mijn agenda veranderd breng ik ze morgen maar weer eens een 40 kilometer weg …………………………… 

 


Zondag 6 september

 

Duivensport is een sport waar “ het omgaan met de huidige situatie “ een onderdeel is van het geheel. 

 

Gisteren was zo’n dag waar dit onderdeel van de sport volledig toepasbaar was.  De jonge duivenvlucht vanaf St. Quentin kon niet gelost worden door de weersomstandigheden. De wijze mannen hadden de keus om te blijven staan tot zondag of inspelen op de situatie en een plaats zoeken waar je wel kan lossen of terug naar de vereniging. Nu heb ik niemand van de lossingscommissie gesproken, maar ik denk dat het feit dat de jongen reeds twee nachten in de vrachtwagen zaten en de weersverwachting van de zondag niet zo heel veel beter was de mannen heeft doen besluiten richting nederland te gaan rijden en een verantwoorde losplaats te zoeken. En gezocht hebben ze ! Ik zag op teletext  vijf verschillende losplaatsen verschijnen met als laatste optie Tilburg waar uiteindelijk dan ook gelost werd.

 

Afstand naar mijn hok 185 kilometer. Das toch 200 kilometer dichter bij huis dan de planning was. Maar goed ze konden los en leverde mij een eerste plaats in de vereniging op. Binnen drie kwartier alle 9 ingezette duiven thuis. 

 

De natour stond in Boxtel, 115 kilometer van mijn hok vandaan. Dezen werden door het slechte weer met zware regenbuien pas laat in de middag gelost. Ik heb de exacte tijden nu niet paraat omdat ik tijdens mijn werkzaamheden dit stukje zit te schrijven.  Het bepalen van een goed losmoment voor alle deelnemers was erg lastig, dat was wel duidelijk. Toch hebben de wijze mannen op een bepaald moment gelost. ( Prima )  Voor mijn duiven betekende dat duidelijk een pittig ritje naar huis. Bij thuiskomst waren hun neusdoppen roze als zuurstokken wat duidt op een koude en natte vlucht. Het leverde mij een twaalfde plek op in de vereniging ( de derde jonge duif tussen alle ouden ) . Binnen 25 minuten alle ingezette duiven thuis.

 

 Beide vluchten gingen op de Bunyip Farm bijna naadloos in elkaar over, de laatste deelnemer van de natour stak net zijn kop in de voerbak en de eerste van de jonge duivenvlucht landde op de klep.  Al met al een rare duivensportdag met, wat mij betreft, een prima op de weersomstandigheden inspelende lossingscommissie.  En voor mij wederom een dag zonder verliezen.

 

Toch heeft deze dag zijn invloed op mijn planning. Zoals bekend ben ik erg wijs met mijn jonge duiven ( met al mijn duiven ! ) en stel ik het belang van mijn duiven voor de te behalen punten voor het kampioenschap. De nationale vlucht vanaf Morlincourt die volgende week vervlogen wordt is voor mijn jongen een vlucht van 425 kilometer. Het programma van de jonge duivenvluchten had een prima opbouw van afstanden, maar door het terugrijden met de vlucht van afgelopen zaterdag hebben de jongen naar mijn mening te weinig opbouw gehad en vind ik een verschil van bijna 250 kilometer in een week teveel. Ik zet dus niet in voor de nationale vlucht van dit jaar. Deze vlucht telt echter voor het verenigingskampioenschap mee dus verspeel ik hier mijn kansen. Zoals ik al zei, ik stel het welzijn van mijn jonge duiven voor de punten. 

 

Fijn weekend …………………………… 

 


Zaterdag 5 september

 

Toen ik vanmorgen wakker werd hoorde ik een flinke roffel in mijn hoofd. Hmm,  misschien had ik die laatste colaberenburg niet moeten nemen tijdens de bruiloft van gisteravond ? Bere gezellig feest met een goede discjockey aan het werk, in mijn beleving was de muziek wat aan de harde kant maar dat schijnt zo te horen !  Mijn vriendin reed, dus Hans kon de teugels een keer laten vieren.  Maar dan besef ik dat de luide roffel veroorzaakt wordt door een stevige hoosbui. Is dat water hierboven dan nog steeds niet op ?  Nu een uur later is het ineens heel anders, volop zon met wat bewolking.

 

Een blik op teletext laat zien dat er nog geen duiven gelost zijn, tevens zie ik dat afdeling 9 al heeft besloten te blijven staan tot morgen. De wijze mannen van afdeling 10 hebben besloten het boeltje te pakken en terug te rijden naar Duffel. Voor mijn duiven een afstand van 220 kilometer. Dat is 165 kilometer dichterbij dan het oorspronkelijke plan St. Quentin 385 kilometer.

 

Waarschijnlijk een goed besluit om vandaag toch nog gelegenheid te hebben om tot een lossing te komen en een mooie duivensportdag te beleven.  Afhankelijk van de lossingstijden kan het een spannende thuiskomst worden met eveneens een natour vlucht vanaf Boxtel. Ik snap de beslissing en voor vandaag is het naar mijn mening een juiste beslissing. Echter er zit ook een nadelig gevolg aan vast ! Volgende week wordt de derby der junioren vervlogen vanaf Morlincourt. Voor mijn duiven een afstand van 420 kilometer. Ik had reeds besloten hieraan deel te nemen, echter…….  Nu betekend dat dat mijn jonge duiven een stap moeten maken van 200 kilometer ! 

 

Vandaag 220 kilometer volgende week 420 kilometer.  Voor mijn gevoel vindt ik dat te gek. Mijn eerste reactie op dit moment is dan ook : Volgende week niet inkorven voor de nationale vlucht jong. Dat heeft ook weer gevolgen : In mijn vereniging is besloten om deze vlucht mee te laten tellen voor het verenigingskampioenschap. Niet meedoen is geen punten verdienen. Tsja….  Bij mij gaan de duiven voor het kampioenschap.  Ik denk er nog een paar dagen over na, kijk met een schuin oog naar de weersinformatie, maar ga mijn hele ploegje voorbereiden voor de natour vlucht. 

 

Nu eerst maar eens even wachten op de twee startschoten van vandaag, als de tijd het toelaat straks meer anders morgen het vervolg…………………………. 

 


Vrijdag 4 september.

 

Vanavond inkorven voor de natour vlucht vanaf Boxtel,  voor mijn duiven 144 kilometer. 

 

Afgelopen week heb ik  een soort van weekje vakantie gehouden. Een paar dagjes uit met mijn vriendin  terwijl haar ouders onze hondenroedel verzorgden op de Bunyip Farm.  De duiven verzorgde ik zelf wat inhield dat ze alleen ’s morgens een uurtje konden trainen. Wegbrengen zat er deze week niet in. Soms moet je de keuze maken het privé leven voorop te zetten en dat moet zeker ook kunnen.  Komend weekend weer een hectisch weekend voor de boeg : vrijdagavond begint met een bruiloft in Leusden gevolgd door een weekend werken binnen mijn beveiligingsbedrijf. De thuiskomst van de duiven probeer ik weer mee te kunnen maken, maar ik heb nu eenmaal niet alle factoren in de hand. In de vereniging krijg ik alle medewerking om dit alles in te kunnen passen : als eerste inkorven zodat ik op tijd weg kan en de klok bij een clubgenoot afgeven voor het afslaan. Super ! Als je heel graag wilt kan je ook met een druk bezet leven van de duivensport genieten ! Voor mij in dit geval een uitlaatklep. 

 

 Vanavond dus inkorven voor Boxtel,  8 duiven gaan mee.  9 stuks heb ik gisteravond al ingemand voor de jonge duiven vlucht vanaf St. Quentin, voor mijn duiven 385 kilometer en laatste vlucht voor het afdelingskampioenschap jong. Helaas verloor ik vorige week behoorlijk punten omdat de duiven niet binnen kwamen. Ze waren er wel op tijd maar bleven hoog in de lucht rondjes draaien. Nou ja, geeft in ieder geval een goed gevoel en hoop voor volgend jaar als deze duiven deel gaan nemen als jaarling ! 

 

Het weer voor komend weekend ziet er onvoorspelbaar uit : De wind zal tussen de zuidwest en west hoek zitten en behoorlijk aantrekken. Zaterdag buien waarvan zelfs nu nog niet te voorspellen is hoe laat deze zich waar bevinden. We zullen moeten afwachten tot morgen en moeten dealen met de omstandigheden op dat moment. Zondag zullen de omstandigheden een stuk beter zijn maar ja de jongen hebben al twee nachten mand dus lossen op zaterdag zal de voorkeur hebben, maar mag niet ten koste gaan van het welzijn van onze duiven ! Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een redelijke mogelijkheid om thuis te komen,  ook voor de laatsten !  Voor wie het aangaat : Veel wijsheid,  en de rest : succes met de vluchten !  ………………………………