Zondag 25 oktober

 

Eindelijk de zon is terug.  Wat een verschil in sfeer op de Bunyip Farm. Alles ziet er direct een stuk aangenamer uit. De duivenhokken staan op het zuiden tot oosten gericht en vangen dus direct de ochtendzon op. De duiven gaan zo zitten dat ze de zon op hun grotendeels nieuwe verenpak laten schijnen. Zo drogen ze ook weer wat sneller op want ze hebben vanmorgen weer een bad gehad. Gewoon schoon water in een schone bak. Het blijft een prachtig gezicht al die badende duiven die soms zo dicht op elkaar gepakt in het bad zitten dat spetteren niet meer mogelijk is. Het hok weer grondig schoongemaakt en de duiven gevoerd.  

 

Een prachtige dag om nog maar even aan de nieuwbouw te werken. Het nieuwe hokje voor de jaarling/oude duiven ploeg staat inmiddels en moet hier en daar nog wat afgewerkt worden. Er wordt een droge week voorspeld dus kan de kwast er over en aan het eind van de week de duiven erin. In de afdeling voor de doffers staan inmiddels 15 bakken. Ik heb 19 jonge duiven van 2015 die de basis worden voor de vliegploeg “ouden “.  Ik wil 2016 starten met 12 koppels. Uit mijn groep “vastzitters” bestaande uit de kwekers en late onbevlogen jongen selecteer ik dus nog 5 stuks die meegaan naar het vlieghok. Dit worden of kwekers die in 2015 tegenvielen en/of late jongen die qua bouw niet goed genoeg zijn om als kwekers te fungeren. Niet dat deze jongen slecht zijn, maar ze voldoen net  niet aan mijn hoge eisen als kweker. Deze vijf worden dan tijdens het trainen van de vliegploeg telkens even opgesloten omdat ze niet uitgewend zijn. 

 

Verder loopt alles als een trein in de duivenhokken. De duiven zijn kerngezond en de rui loopt voorspoedig. Zoals de meeste lezers van mijn dagboek weten worden er bij mij geen supplementen of onnodige medicijnen verstrekt. Niet dat ik tegen medicijnen ben maar wel tegen het geven van medicijnen aan duiven die niets mankeren. Ik heb besloten om de duiven het hele jaar het door mij ontwikkelde SBN poeder te verstrekken zodat de schadelijke werking van de toxines die in het voer zitten geen invloed hebben op de vitaliteit van mijn duiven. Of dit van invloed is op de gezondheid van mijn duiven weet ik niet, maar tot op heden is het deksel nog niet van de medicijnpot geweest, ruien de duiven prima en geven een schitterend en van prima kwaliteit verenpak ! 

 

Op deze site vind u alle informatie aangaande het SBN poeder. Wekelijks breng ik in diverse malen de bestellingen naar het postagentschap.  De onderneming van mijn vriendin en mij die zich bezighoud met onderzoek, organisatie en handel heeft maar druk met de bestellingen die, richting het kweekseizoen dusdanig toenemen dat de beloofde levertijd onder druk staat. Maar tot nog toe lukt het prima en dus dank aan onze medewerkers !

 

Zelf zijn we momenteel bezig met een onderzoek naar de invloeden van stress op de postduif, en met de ontwikkeling van een natuurlijk middel om de stress bij postduiven te onderdrukken. Daarnaast de voorbereidingen voor de najaarsmanifestatie in Houten waar we ook een stand hebben en de werkzaamheden binnen onze andere ondernemingen ( beveiligingsorganisatie en een paraveterinair adviesburo ) maakt dat we altijd een overvolle agenda hebben. 

 

Maar vanmiddag dus even genieten van het fraaie herfstweer en lekker timmeren aan mijn duivenhokken met nieuwe volière …………………………..

 


Maandag 19 oktober

 

Vanmorgen tijdens de voerbeurt maar weer eens even een aantal duiven in de hand genomen.

De beste controle hoe het met je duiven gaat. Ik vindt het voeren een belangrijk onderdeel van de duivensport, en gaat wat mij betreft het hele jaar door.

 

Velen zijn in het vliegseizoen heel secuur met hun eigen voerschema maar na het vliegseizoen wordt het allemaal minder secuur en wordt er vaak te veel gevoerd. Het resultaat is te dikke duiven bij aanvang van het kweekseizoen. Evenals bij mijn honden voer ik op het oog. Ik kijk hoe de dieren eruit zien en geef naar gelang de situatie een beetje meer of een beetje minder.

 

De temperaturen zijn behoorlijk gedaald en de duiven hebben dus wat meer nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook het ruien kost extra energie. Als je hetzelfde voert als afgelopen vliegseizoen zal je merken dat de duiven je bij de deur al opwachten, ze hebben honger !  In deze tijd hebben ze dus wat meer nodig, maar niet te veel.

 

De beste methode is dus je duiven regelmatig in de hand nemen en voelen of ze een goed gewicht hebben. Vervolgens pas je de hoeveelheid voer aan, indien nodig. Over de kwaliteit van het voer hoeven we niet te twijfelen, geef je duiven een premium voer, het merk is niet zo belangrijk maar bespaar niet op kwaliteit. Wat het water betreft kan ik het niet vaak genoeg zeggen, elke maaltijd vers water en de drinkpotten schoon. Je drinkwater is de grootste besmettingsbron als het om duivenziekten gaat.

 

Het is herfst, het is het rustige seizoen, maar wat voeren betreft mag je niet verslappen, houd je duiven in de gaten en voer naar behoefte……………….

 


Zaterdag 17 oktober

 

Even mijn mail checken :  Dat zijn toch wel flink wat meer mailtjes dan ik normaal ontvang en moet beantwoorden !  Veelal mailtjes van testhokken die afgelopen jaar zeer succesvol het SBN poeder hebben uitgeprobeerd.

 

Men heeft het allemaal slechts over een ding: in het Spoor der Kampioenen nr.36 staat een artikel over het forum van de HABRU dag. In dit forum had de heer Herbots zitting. Op de vraag of het SBN poeder de oplossing kon zijn tegen het verliezen van de jonge duiven heeft hij een reactie gegeven waaruit de conclusie kan worden getrokken dat ik de mensen oplicht. En dat het niet mogelijk is dat iemand uit de kleine duivenwereld in staat is een dergelijk onderzoek te doen en tot een oplossing te komen.

 

De mensen van de testhokken die mij mailden, hebben dan ook het gevoel gekregen dat hun resultaten door de heer Herbots als oplichting worden betiteld. Normaal gesproken kan ik alleen maar medelijden hebben met personen die dergelijke uitspraken doen, omdat uiteindelijk de waarheid altijd duidelijk wordt, waardoor blijkt dat zij zichzelf voor schut zetten en hun incompetentie duidelijk wordt. Nu heb ik, mede als reactie naar de mensen van de ruim 300 testhokken, een column geschreven over de zin en onzin van supplementen in de duivensport waarin ik een ongezouten reactie geef naar de uitspraak van de heer Herbots. 

 

U vind de column onder de knop columns en eigen column.  Reageren ?  jongeduiventhuis@live.nl


Woensdag 14 oktober

 

Een donkere druilerige naargeestige dag boven de Bunyip Farm. Het weer creëert een sfeer die past bij mijn gemoedstoestand van vandaag.

 

Na de duiven verzorgd te hebben waren de honden aan de beurt. De Australian Cattledog is een hond, die door het ingekruiste Dingo bloed, nog erg dicht bij de natuur staat. Mijn gemoedstoestand werd dan ook onmiddellijk door de honden waargenomen. Uitgelaten als ze meestal zijn, waren ze vanmorgen erg kalm en kwamen om de beurt even aan mijn hand likken en knabbelen.

 

Wat is de natuur toch fantastisch ! Daar kunnen de mensen nog erg veel van leren. Maar de arrogantie van de mens, maakt dat hij zich ver boven de dieren en zijn eigen soortgenoten, verheven voelt en het allemaal beter weet dan moeder natuur. Vreselijk dom en erg jammer. 

 

Vanmiddag ben ik aanwezig op de crematie van een op veel te jonge leeftijd overleden collega uit de veiligheidsdiensten wereld. Geheel onverwacht overleden zoals dat heet. Zo is ie er nog en zo is ie weg. 

 

Een ieder hierbij betrokken weer even op de feiten gewezen : Doe wat je doet naar eer en geweten, zorg voor plezier in je leven en dat van je dierbaren, het kan maar zo zijn dat je nog slechts een herinnering bent …………………..

 


Dinsdag 13 oktober

 

De rui op de Bunyip Farm verloopt voorspoedig. De eerste kwekers, die vanaf juli gescheiden en zijn en niet worden bijgelicht zijn al klaar. Op dat moment zijn ze op hun mooist met hun mooie ongeschonden verenpak. Het verenpak is prachtig geworden en ze zijn zacht van pluim geworden met fraaie diepe kleuren. Zoals u inmiddels weet gebruik ik geen supplementen voor de ruiprocedure en krijgen ze enkel een premium ruimengeling te eten met volop grit en mineralen en elke maaltijd vers water in een schone drinkpot.

 

In een van de mailtjes vroeg iemand mij wat ik doe tegen paratyfus. Nou ik doe er niets tegen. Waarom niet ? Omdat mijn duiven geen paratyfus hebben. Ik heb een mestmonster, verzameld in een week, laten onderzoeken en daaruit bleek dat er geen paratyfus aanwezig is. Bovendien zie ik geen symptomen die op paratyfus kunnen wijzen.  En ik kuur niet tegen iets wat niet aanwezig is.

 

Ik ben groot tegenstander van het maar lukraak kuren tegen allerlei ziektes zonder eerst te testen of deze ziekten aanwezig zijn. Medicijnen zijn kostbaar en onnodig kuren staat de opbouw van een goede natuurlijke weerstand bij de duiven in de weg. Beter is met regelmaat uw geld te besteden aan het laten onderzoeken van de mest en/of een paar van uw duiven door een goede duivendierenarts. Gezonde sterke duiven bouwen een eigen weerstand op tegen allerlei kwalen die latent aanwezig zijn. Aan u als duivenhouder de taak om eventueel uitbreken van een ziekte vroegtijdig te herkennen en er dan actie op te ondernemen.

 

Ik ben zeker geen tegenstander van medicatie, maar zorg dat u er zeker van bent dat u de juiste medicatie tegen de juiste kwaal, op het juiste moment inzet. En een mestonderzoek is echt niet zo duur.

 

Het is hier prachtig weer, wel wat koud maar heerlijk droog met een zonnetje. Nog maar even een paar uurtjes timmeren aan mijn nieuwe duivenhok.  Zal ik maar vast een pleister om mijn duim doen en een paracetamol innemen ?  Misschien sla ik straks wel op mijn duim ………………………………….

 


Zaterdag 10 oktober

 

Het nieuwe duivenhokje is flink gevorderd, het dak zit erop en ik heb een begin gemaakt met de inrichting. Ik ben van plan om met doffers en duivinnen te spelen en zal een systeem toepassen wat een mengeling is van klassiek weduwschap en volledig weduwschap.

 

Van sommige koppels gaan zowel de doffer als de duivin mee op de wedvluchten, van andere koppels alleen de doffer of de duivin. Op die manier zijn er altijd duiven thuis op moment van aankomst. Tijdens het trainen worden dan die duiven die altijd thuis blijven even opgesloten. Dan pas ik het zogenaamde rouleersysteem toe.

 

Het hokje bestaat uit twee afdelingen met in de tussenwand een luikje met een schuif ervoor. De duivinnen trainen dan als eersten en worden via de deur van de duivinnen afdeling uitgelaten. De doffers worden vervolgens via het luik naar de duivinnenafdeling gedirigeerd. De afdeling van de doffers heeft een valklep waarop de duivinnen na de training worden binnen geroepen in de afdeling waar ze een nestje hebben grootgebracht. Vervolgens gaan de doffers dan via de deur van de duivinnenafdeling naar buiten en worden de duivinnen via het tussenluik naar hun eigen afdeling gedirigeerd. Daar staat hun voer met SBN poeder klaar en kunnen de doffers weer in hun eigen afdeling binnengeroepen worden.  Een eenvoudig en prima werkend systeem.

 

Momenteel is het hier boven de Bunyip Farm prachtig weer. Helaas zijn de roofvogels weer flink aanwezig en de vliegduiven volop in de rui. Ik kies er dan ook voor ze voorlopig maar even vast te houden. Ik ga nog maar eens even verder met mijn bouwwerkzaamheden en zal als het hokje klaar is wel even een paar foto’s op de site zetten.

 

Iedereen een goed weekend toegewenst……………………

 


Dinsdag 7 oktober

 

De afgelopen dagen ben ik druk doende geweest met het bouwen van mijn nieuwe duivenhokje. Dit hokje moet dienst gaan doen als vlieghok voor de jaarlingen en komende jaren voor de “oude vliegers”. Zo heb ik dus twee simpele tuinhokjes, een voor de jongen en een voor de ouden. Ik heb bepaalde ideeën betreffende de duivensport. Deze ideeën gaan over de huisvesting, de verzorging met daarbij het voer en de supplementen en de kwaliteit van de duiven met daarbij horend de kweek.

 

Grofweg gezegd ben ik van mening dat veel zaken te ingewikkeld worden voorgespiegeld. Mensen die overwegen om met de duivensport te beginnen kunnen hierdoor ontmoedigd worden. Ik wil de komende jaren dan ook laten zien dat je erg leuk duivensport kunt bedrijven vanuit een eenvoudige basis. Tevens wil ik laten zien dat het zeer goed mogelijk is om, vanuit die eenvoudige basis, prestaties te leveren die ruim boven gemiddeld zijn.   Voor degenen die grotere ambities hebben en tot de topsporters willen gaan horen is mijn advies simpel: zorg dat je eerst goede resultaten boekt vanuit de eenvoudige basis. Als je dat lukt ga je je basis verfijnen om de prestaties van de duiven te verhogen. Neem maar van mij aan dat het nagenoeg onmogelijk is direct tot de topspelers te gaan behoren als je niet in staat bent om vanuit de basis in de top 10 van je vereniging te vliegen. Ik zal de komende tijd een aantal columns over dit onderwerp schrijven en publiceren op mijn site en in het Spoor der Kampioenen.

 

Maar eerst ga ik vandaag maar weer verder timmeren aan mijn nieuwe hokje. Het hokje krijgt de vorm van een kubus met alleen de voorzijde open. Hier bovenop een schuin dak van golfplaten om het onderliggende hokje droog te houden. Dus geen ingewikkelde dakconstructies voor ventilatie e.d. maar een hokje wat aan de voorzijde open is. Ook wel bekend als de “doosvorm”.  Dit hokje staat met de voorzijde op het noordoosten gericht.

 

De duiven van dit jaar zijn inmiddels flink aan de rui en krijgen vandaag een bad. Vanmiddag weer even een ritje naar de voerleverancier oom een paar zakken premium ruimengeling en een emmer grit met mineralen te halen.  

Ik ben doorgegaan met het verstrekken van het SBN poeder over het voer omdat ik denk dat het uitschakelen van de schadelijke werking van de bestrijdingsmiddelen in het graan ook in het verdere leven van de duiven voordelen op zal leveren. Schadelijke werkingen door het geven van SBN poeder heb ik niet geconstateerd en zijn ook niet gemeld door gebruikers dus ik blijf het het hele jaar rond geven.  

 

Goed, ik ga mijn hamer en zaag pakken en lekker aan de klus, het is hier nog steeds droog ………………………….. 

 


Zaterdag 3 oktober

 

Toen mijn wekker zijn irritante deuntje afspeelde was het nog donker.  Vroeg op vandaag en met 4 cattledogs naar de internationale hondenshow in de IJsselhallen te Zwolle.

 

In mijn duivenhokken branden inmiddels geen lampen meer, dus in het halfdonker de duiven voeren en vers water geven. Klein blikje grit  en mineralen in de bak en dan de honden in de auto. We nemen vandaag vier cattledogs mee en ontmoeten op de show nog een door ons gefokte pup met haar nieuwe eigenaresse. Vandaag worden dus drie pups beoordeeld en kunnen wij kijken of onze genetica theorieën opleveren wat wij ervan verwachten. Even nog wat stof en veren van mijn nette pak afkloppen ( de rui laat het inmiddels sneeuwen in het hok ) in de auto en onderweg…………………..

 

16:00 uur : Weer thuis en in een jubelstemming ! 

 

Alle drie door ons gefokte pups werden beoordeeld als “veel belovend” , het hoogst haalbare voor een pup en werd onze reu pup uitgeroepen als beste pup. De teef pup behaalde de eerste plaats bij de damespups.  Onze eigen gefokte, 19 maanden oude, teef “Pepper” werd beste teef van het ras en verdiende daarmee een nationale en een internationale kampioenspunt. Onze teef “Senna” deed mee in de kampioensklasse en werd “reserve beste teef ” en legde beslag op de reserve  nationale en internationale kampioenspunten.  Wat dat met de duiven te maken heeft ? Wel, niks en alles !

 

Mijn ideeën en kennis van genetica waarmee ik al vele jaren succesvol ben in de hondenwereld, zal ik de komende jaren toepassen op de kweek van mijn postduiven. Dit jaar een eerste voorzet geplaatst en de komende jaren zullen gaan uitwijzen of mijn kweek-strategieën hun vruchten af gaan werpen. Mijn basis is gelegd, nu wordt het een kwestie van de juiste koppelingen maken en op zoek naar duiven die, middels de inzet in het kweekhok, mijn basis beter maken.

 

Ook dat is een prachtig onderdeel van het geheel wat duivensport heet : proberen je ieder jaar te verbeteren. Dat kost tijd, maar als het je bedoeling is om even kampioen te worden, ga dan maar wat ander doen !  En als je denkt dat het sneller en of beter gaat met allerlei poeders, drankjes, medicijnen, elixers enz. ……. Ha, ha, ha, ha, ha …………………………………..

 


Vrijdag 2 oktober

 

De vliegduiven zijn nu toch behoorlijk in de rui gevallen. Ik heb het hok inmiddels weer helemaal ontdaan van alle “gezelligheid “.  Dus de duiven zitten weer in een kaal hok met zitschapjes. Dozen weg, stro eruit, broedschalen eruit. Elke twee dagen het hok schoonmaken en af en toe een verdwaald eitje eruit pakken.

 

Ik ben momenteel druk bezig met de bouw van mijn duivenhokje voor de vliegers van komen seizoen. Dus de jongen zitten nog samen. Gisteren de jongen er nog een keer uit gehad. Geeft wel wat risico richting de roofvogels maar het ging goed. Sommige duiven hebben al wat staartpennen gegooid en zijn dus minder wendbaar en daardoor een makkelijke prooi voor de havik.  Het verbaasde mij dat de duiven toch ruim een uur vlogen voor dat ze weer op het hok terugkwamen. Kennelijk hadden ze toch wel behoefte aan een poosje lichaamsbeweging.

 

Door de rui heb ik ze ruim op het voer en gaf het binnenroepen wat frustratie. Ze bleven liever op het hok in het zonnetje zitten. Maar ja, dan zijn wel erg kwetsbaar voor de roofvogels.

 

Straks maar even een bad en ik overweeg om ze de komende tijd toch maar vast te houden.

 

Ik zal mijn gereedschap maar eens even erbij pakken en weer de bouwvakker uit gaan hangen. Alvast een goed weekend voor iedereen, wij moeten het hele weekend optreden op de internationale hondenshow in de ijsselhallen van Zwolle …………………..