Zaterdag 28 november

 

Wat een week!

 

Vorige week zaterdag begonnen wij als standhouders op de beurs te Houten en vanaf dat moment piekten onze werkzaamheden binnen onze ondernemingen en dierenhouderij. Alle werkzaamheden en gebeurtenissen volgden in snel tempo elkaar op en resulteerde in maximaal 5 uur slaap per etmaal wat niet perse ’s nachts was ! Dit weekend geeft ook nog geen rustmoment want vele administratieve taken die afgelopen week bleven liggen moeten nu allemaal ingelopen worden.

 

Maar goed, eerst even een terugblik op de beurs te Houten. Naar mijn idee werd de beurs behoorlijk goed bezocht. Ik heb geen aantallen gehoord maar voor mijn gevoel was het drukker dan ik verwacht had. Dat kan natuurlijk ook komen door de overweldigende aandacht die onze stand met SBN poeder mocht ontvangen.

 

Diverse mensen die afgelopen jaar als testhok hadden geopereerd kwamen nogmaals hun positieve ervaringen delen en nieuwe SBN poeder inslaan voor komend seizoen. Groep Lataire uit Belgie nodigde mij uit voor een gesprek betreffende distributie van SBN poeder via hun nieuw op te zetten webshop, en meerdere handelaren boden zich aan als dealer. Verder sprak ik diverse mensen die wat sceptisch waren en die ik persoonlijk tekst en uitleg kon geven betreffende mijn theorieën en ontwikkelde oplossing tegen de verliezen van de jonge duiven. Velen van hen gingen met een of meer bakken SBN poeder naar huis. Een enkeling riep vanaf een afstandje “Ik geloof er niet in “. Als ik dan vroeg waar ze dan precies niet in geloofden, was men niet in staat enige steekhoudende redenen te geven. Men wist vaak niet eens wat mijn ideeën waren en wat de oplossing inhield. Jammer want, naar mijn idee, een gemiste kans voor deze mensen om een juist oordeel te kunnen vormen.

 

Ook de heer Martin van Zon bezocht mijn stand. Zijn lichaamstaal straalde wantrouwen en sceptische vooroordelen uit. Ondanks dat was hij de enige van de zogenaamde bekende duivenmensen, die bij mij aanklopte voor tekst en uitleg zodat hij zijn oordeel op een juiste manier kon vormen. Uiteraard heb ik hem te woord gestaan en hem mijn theorieën en ontwikkelde oplossing  uitgelegd. Zijn oordeel heeft hij aan mij niet bekend gemaakt, maar dat zal hij ongetwijfeld nog eens gaan doen. Martin bedankt voor je bezoek en prima dat je persoonlijk contact gezocht hebt.

 

Verder waren er een paar mensen die mij wezen op het artikel van Rian Talen in het spoor der kampioenen. Ik had het artikel nog niet gelezen omdat de zeer slechte postbezorging van post NL in mijn omgeving weer eens de post niet bezorgd had. ( Ik ontving het blad en diverse andere poststukken, uiteindelijk op 26 november, bijna twee weken te laat ! ) Dit soort zaken gebeuren bij mij zeer regelmatig. Diverse malen klagen helpt allemaal niet. Kennelijk slecht personeel in mijn regio. 

 

De heer Henri Wittens van Duivenvaria.nl bracht mij een exemplaar zodat ik het artikel kon lezen. Hij kon het artikel en de inhoud ervan niet erg waarderen en kwam naar mij toe om mij hierop te wijzen. Tevens vroeg hij of ik interesse had om artikelen voor www.duivenvaria.nl te gaan schrijven. Het schrijven van columns gebaseerd op feiten en onderzoek doe ik erg graag. Ik heb de hoofdredacteur van het spoor de kampioenen enige maanden geleden voorgesteld dergelijke artikelen te gaan schrijven voor hun blad. Gerrit Knol mailde mij dat hij na zijn vakantie hierop terug zou komen. Helaas mocht ik niets meer van hem horen. Ik neem dan maar aan dat er geen interesse bestaat. Ik zal dan ook het aanbod van duivenvaria.nl aannemen en van tijd tot tijd een column voor hun schrijven. 

 

Wat betreft mijn reactie op het artikel van Rian Talen : Naar mijn mening een artikel met een paar onwaarheden en verkeerd geïnterpreteerde aannames waardoor haar berekeningen, en wie heeft daar in vredesnaam belang bij, grote margefouten bevat. Een studente die hopelijk nog een hoop gaat leren tijdens haar opleiding. Jammer dat een blad als het spoor der kampioenen een dergelijk artikel, kennelijk zonder enige vorm van kwaliteitsbeoordeling, plaatst.

 

De beurs te Houten was voor mijn vriendin en mij zeer succesvol te noemen, we hebben erg veel mensen te woord gestaan en veel nieuwe contacten gelegd. De ouders van mijn vriendin, die tijdens ons beursbezoek onze dieren verzorgden, ondanks een pijnlijk been in het gips, zijn we erg dankbaar voor hun goede zorgen !  Op de voorjaarsbeurs zullen wij dan ook zeker weer van de partij zijn. 2 januari zijn wij als standhouder aanwezig op de noordelijke kampioenendag te Assen.

 

Op de Bunyip Farm is de rui voltooid en de rustperiode aangebroken. Helaas is het weer beroerd te noemen door de overtollige regenval. Maar ja, we moeten het ermee doen. De werkzaamheden beperken zich tot voeren, hokken schoonmaken en plannen maken voor de kweek en strategie voor komend jaar. Wat betreft mijn ideeën over de kweek, gezondheid en strategieën voor komend vliegseizoen zal ik voldoende stof hebben om te schrijven. 

 

Goed weekend……………  

 


Vrijdag 20 november.

 

De dag voor de beurs.

Een week van voorbereidingen deed een grote aanslag op mijn beschikbare tijd !  Mijn vriendin en ik zijn zeer actief in de wereld van huisdieren. We vinden het deelnemen aan beurzen en evenementen prachtig. Tevens organiseren wij een spectaculair hondenevenement “De Bunyiptrail “ voor de actieve hondenliefhebber. We houden ons verder bezig met alle aspecten van dierenwelzijn, gezondheid en genetica. Dit alles naast het runnen van een beveiligingsorganisatie, een paraveterinair adviesbureau, en een onderzoek en organisatie bureau.

 

Het ontwikkelen van het SBN poeder, waarmee wij op de duivenbeurs in Houten zullen staan, is een van onze wel zeer succesvolle bijdrage aan het dierenwelzijn binnen de postduivensport. Immers het is de oplossing gebleken tegen het verliezen van de jonge duiven veroorzaakt door een onvoldoende ontwikkeld oriënteringsvermogen.  

 

De negatief ingestelde mensen, die de duivensport rijk is,  roepen dat we de boel belazeren, dat ik het alleen maar om het geld doe, en dat het onmogelijk is dat mensen zoals wij een dergelijk onderzoek kunnen doen en met een oplossing kunnen komen.  Dit slag mensen kom je natuurlijk overal tegen en zullen naar mijn mening niet veel plezier in hun leven hebben. Maar ja iedereen is vrij om zijn leven te lijden zoals men wil. Dat moet ook want, dat doe ik ook !

 

Mijn onderzoek is volledig wetenschappelijk onderbouwd en er is geen bijproduct in duivenland te vinden dat zo uitgebreid getest is !  De resultaten van het onderzoek en de bevindingen bij ruim 300 testhokken in binnen en buitenland spreken voor zich !  Geloofd u mij niet ? Geen probleem, doe na het opstaan uw oogkleppen weer op en ga vooral door zoals u dat al vele jaren met zoveel succes heeft gedaan !

Ik wil alleen nog even kwijt dat ik het onderzoek en het ontwikkelen van de oplossing heb gedaan voor mijzelf !  Ik verspeelde zeer veel jonge duiven en de afgelopen twee jaar niet meer. Ik heb mijn doel bereikt en weer 100% plezier in een van mijn hobby’s, de duivensport. Dit alles heeft erg veel tijd, energie en geld gekost, maar dat heb ik er voor over en zal ik in geen 10 jaar terug kunnen verdienen. ( Dit even voor de negatiefies die denken dat ik het om het geldelijk gewin doe ).

 

De normale duivenliefhebbers en positief ingestelde duivenspelers geef ik graag de kans van mijn inspanningen te profiteren, kom naar de beurs, de noordelijke kampioenendag of kijk op www.sbnpoeder.nl 

 

Gisteravond najaarsvergadering gehad van de duivenvereniging. Prima ploeg liefhebbers zonder poeha en een grote gunfactor over en weer. Kampioenschapsboekjes werden uitgedeeld en natuurlijk de prijsuitreiking van afgelopen seizoen. Persoonlijk was ik erg tevreden met de door mij behaalde resultaten en mocht mijn prijzen in ontvangst nemen voor de jonge duivenvluchten en de natour, de enige twee disciplines waar ik dit jaar aan deelgenomen had. Alle leden waren aanwezig en hoorden we dat er zelfs een nieuw lid te verwelkomen is voor komend seizoen.

 

Op mijn eigen hok is nu toch ook de winterrust ingetreden. Alle duiven gescheiden en in hun nieuwe onderkomens. Ik ben nog een volière aan het bouwen en dan is het duivenbolwerk op de Bunyip Farm gereed. De rui is grotendeels achter de rug en binnenkort laat ik de duiven weer af een toe een rondje vliegen. Dat houd ik vol zolang de weersomstandigheden dat toelaten.

 

Op papier koppels samenstellen voor kweek en vliegkoppels is een prachtige winterbezigheid en regelmatig spit ik door de informatie die ik heb bijgehouden van mijn duiven. Om tot de, naar mijn idee, ideale koppels te komen heb ik veel informatie nodig van de duiven en hun voorouders. Deze informatie wik en weeg ik tot ik mijn genetische theorieën optimaal heb kunnen toepassen.

 

Zo, de laatste voorbereidingen voor dit weekend treffen en dan op naar Houten !  Tot ziens ? ……………….. 

 


Dinsdag 10 november

 

Nogmaals de duivenmest van drie hokken laten testen op paratyfus. Ik doe dat als volgt: een week lang neem ik dagelijks een beetje mest uit het hok en doe dat in een bakje. Het geheel wordt gemengd en zo heb ik per hok een bakje duivenmest, Dit gaat voor onderzoek naar een duivendierenarts die het op kweek (laat)zetten.  Ook nu weer werd er geen paratyfus aangetroffen.

 

Tijdens de ruiperiode zijn de duiven het meest kwetsbaar-vatbaar voor diverse aandoeningen. Het ruien is een flinke aanslag op de energievoorziening van de duiven en hun weerstand. Zorg dat ze voldoende, kwalitatief goed, voer krijgen, zorg voor ruim voldoende grit en mineralen en niet onbelangrijk zorg voor schone drinkpotten. Naar mijn mening zijn de drinkpotten vaak de grootste besmettingsbron.

 

Dus hier gaat het wat gezondheid betreft prima, tot nu toe geen medicijnen gebruikt en de duiven in prima gezondheid. Zoals u inmiddels wel van mij weet ben ik een groot tegenstander van het maar lukraak geven van medicijnen. Ik ben zeer zeker niet tegen het gebruik van medicijnen, maar hier komen er pas medicijnen in de pot als de duiven wat mankeert. Goed opletten op de symptomen en af en toe een testje.

 

De rui verloopt ook voorspoedig en de doffers pronken inmiddels met hun bijna complete nieuwe verenpak. Prachtig gezicht zoals ze in het nieuwe hokje een bak veroverd hebben en deze inmiddels flink verdedigen. Als ik ’s avonds nog even bij het hok kijk zitten alle doffers in hun eigen bak. De duivinnen zitten op zitschapjes en de ruimte naast de doffers. Op papier zijn inmiddels de koppels samengesteld dus het wachten is op het nieuwe seizoen. Zoals ik het nu bedacht heb ga ik eerste helft januari koppelen.

 

Vanmiddag even bij de drukker langs voor de nieuwe SBN poeder folders en nog wat bestellingen weg brengen. De voorbereidingen voor de najaar manifestatie in Houten zijn bijna klaar, we hebben er zin in !  ………………….

 


Donderdag 5 november

 

Vandaag de doffers in het nieuwe vlieghokje geplaatst. Even zaten ze wat onwennig op de grond om zich heen te kijken, maar al snel werden de eerste bakken in beslag genomen en verdedigd. Er staan 15 bakken ter beschikking voor de twaalf doffers.

 

Van mijn 19 jongen van dit jaar zijn er 9 doffers. Uit de ploeg vastzitters heb ik dus nog drie doffers geselecteerd om in het vlieghok plaats te nemen. Twee doffers uit de kweekploeg die mij het minst aan staan van alle doffers die tot mijn beschikking staan. Dit zijn prima doffers, maar van de groep waarmee ik kan kweken, diegenen waarvan de voorouderlijn op gebied van prestaties het minst is. Zij worden volgend seizoen gekoppeld aan de vliegduivinnen waar ik niet zoveel van verwacht en krijgen dan ook eieren van de kwekers ondergelegd als het zover is.

 

Ik kom wat betreft de vliegduivinnen dus twee dames te kort, die ik ook aanvul uit de ploeg vastzitters. Zo kom ik dus aan twaalf koppels.

 

Met alleen de overgebleven jongen had ik dus maximaal negen koppels kunnen maken. Dat doe ik dus anders omdat ik een aantal partners thuis wil houden. Nu heb ik straks dus ( en dat was even puzzelen ) 7 koppels waarvan beide partners mee op de wedvluchten kunnen en dus dubbel weduwschap spelen en 5 koppels waarvan de partner thuis blijft. Zo zijn er dus altijd drie doffers en twee duivinnen op het hok aanwezig als de eerste duif thuiskomt.

 

Omdat deze zogenaamde partnerduiven niet zijn uitgewend, worden deze telkens tijdens het trainen opgesloten. De drie doffers in hun bak, en de duivinnen in een bak die in het duivinnenhok staat en altijd afgesloten is en dus alleen gebruikt wordt om de partnerduivinnen op te sluiten tijdens het trainen. Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

 

Vanmiddag nog maar even een paar keer bij de doffers kijken of ze elkaar niet te veel in de veren zitten en dan maar weer verder met de voorbereidingen voor de najaarsmanifestatie in Houten. Er is erg veel belangstelling voor mijn SBN poeder en we willen een partijtje meenemen naar de beurs. Maar omdat er inmiddels ook alweer flink wat bestellingen worden gedaan, moeten we dit naast de lopende orders klaarmaken. Duidelijk is dat veel duivenliefhebbers ook gebruik willen maken van de succesvolle oplossing die nu bestaat om wat tegen de verliezen van de jonge duiven te doen ! 

 

Elders op deze site onder de knop SBN poeder vindt u alle informatie over het onderzoek en de testperiode met de resultaten ……………..

 


Maandag 2 november

 

Zoals u waarschijnlijk wel weet ben ik nogal druk bezet met bezigheden als onderzoeker, ondernemer en organisator. Ik probeer zo vaak mogelijk aandacht te besteden aan mijn dagboek, maar af en toe zal er een gat vallen in de frequentie van schrijven, mijn excuses hiervoor.

 

Vandaag in de dichte mist die boven Drenthe hangt de duiven verzorgt. Het hok weer schoongemaakt en meer veren dan mest in de emmer gedaan. Kale koppen en nekken kijken mij aan tijdens deze bezigheden. De rui verloopt voorspoedig zonder problemen op het gebied van gezondheid. Ik houd mijn duiven in een hok dat van voren open is. Ze zitten dus eigenlijk gewoon in de buitenlucht en het klimaat buiten is het klimaat op het hok. Kennelijk is dit prima want mijn duiven zijn kerngezond en ruien prima.

 

Afgelopen seizoen heb ik jongen uit twee rondes gekweekt omdat ik nu eenmaal maar een paar kwekers heb meeverhuisd, en ik geen “oude vliegers “ had om uit te kweken. Het resultaat is nu ook zichtbaar bij de ruiende jongen. Allemaal op dezelfde wijze verduisterd en bijgelicht, toch is de oudste groep verder gevorderd in de rui.

 

Het door mijzelf gebouwde nieuwe hok voor de jaarlingen is inmiddels klaar en in de beits gezet. Ik heb geen idee of de dampen van de nieuwe beits laag invloed op mijn duiven heeft, maar voor de zekerheid wacht ik nog even een paar dagen met het overzetten van de duiven. De doffers kunnen dan beginnen met hun strijd om de beste bak. Ik ga 12 koppels samenstellen en dus mogen 12 doffers strijden om de 15 beschikbare bakken. Daarna sluit ik de overige 3 bakken af. De duivinnen gaan in het nieuwe duivinnen verblijf direct naast de doffers. De duivinnen op zitschapjes.

 

In mijn hoofd ben ik dagelijks bezig met het bedenken hoe de koppels samen te stellen. Dit geldt uiteraard voor zowel de vliegers als de kwekers. Het doel is uiteraard om zo tot een mooie groep jongen te komen waarmee ik komend seizoen iedereen ga verslaan. ( Met dit doel zou iedereen weer ieder seizoen moeten starten, tenminste als je een beetje competitief bent aangelegd ! ) Of ik hierin zal slagen weten we aan het eind van volgend seizoen en is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de jongen van de concurrentie.  Dus voor iedereen die graag mag zeiken over een ander : Ik zeg niet dat ik even iedereen ga verslaan, ik zeg dat het mijn doel is om iedereen te verslaan.

 

Goed, hoe stel ik mijn koppels dan samen ? Ik zal hier binnenkort een column aan wijden. Maar ik vind het in ieder geval erg belangrijk om aandacht te besteden aan de samenstelling van mijn koppels waaruit ik jongen voor de wedvluchten kweek. Het is daarbij van het grootste belang om kennis te hebben van de kwaliteiten van je duiven. Dit op het gebied van bouw maar zeker ook op gebied van de prestaties. Wat vaak vergeten wordt, maar een grote invloed heeft op de kwaliteit van de jongen, is de kwaliteit van de voorouders ! De genetische invloed op je jongen gaat een stuk verder terug dan alleen maar de ouders. Voor een zo goed mogelijke samenstelling van je koppels is dus kennis nodig over ten minste vier voorgaande generaties. Wil je deze kennis hebben en op de juiste wijze toepassen is het dus van groot belang dat je je administratie op dat gebied in orde hebt. Alvast een voorbeeld: Een duif met een gemiddelde bouw, voortgekomen uit prima gebouwde voorouders die ook nog eens goede prestaties neerzetten, presteert misschien matig, maar zou best eens jou topper voor komend jaar kunnen voortbrengen !  Ofwel selecteren op alleen maar de uiterlijke kenmerken en de prestaties van die ene duif kan je wel eens een kans op een topper kosten !