Dinsdag 27 januari
In de duivenhokken is de rust weer teruggekeerd. Na een periode van baltsen, nestbouwen en ruzie maken, zitten de meeste duiven op de eitjes. Bij mijn vliegers, wat allemaal jaarlingen zijn verliep het koppelen wat moeizamer.
We zijn nu 14 dagen na het koppelen en een koppel moet nog leggen terwijl de rest inmiddels een eitje heeft of op twee eitjes zitten te broeden. In het kweekhok waar ik zeven streng geselecteerde koppels heb zitten, zat alles na 10 dagen op eitjes. Van twee koppels, waar ik hoge verwachtingen van heb, heb ik de eitjes overgelegd naar de vliegers die gelukkig wel vroeg een voltallig legsel hadden. Eigenlijk had ik nog wel een paar eitjes meer willen overleggen maar vond ik het tijdsverschil tussen de legsels te groot om over te leggen. De meningen hierover zijn verschillend maar ik volg mijn eigen pad hierin en laat mij niet beïnvloeden door alle diverse meningen van allerlei mensen. Deze twee kweekkoppels moeten dus nog even opnieuw een paar eitjes leggen en dan zit alles lekker rustig.
De bedrijvigheid keert straks weer in alle hevigheid terug als de jongen zich aandienen en er gevoerd moet worden. Bij mij betekend dat twee keer per dag volle bak premium kweekvoer en volop grit en mineralen wat constant wordt aangevuld en dus onbeperkt beschikbaar is. Drinkwater is hier een hot item daar ik ervan overtuigd ben dat de meeste ziektes en aandoeningen via de drinkpot ontstaan dan wel worden doorgegeven. Wat betreft het schoonmaken in de hokken ben ik niet zo heel secuur, afhankelijk van mijn tijd, maar de drinkpotten moeten bij mij super schoon zijn. Ik geef gewoon schoon water zonder toevoegingen, maar als het even kan worden de potten driemaal daags schoon gemaakt en opnieuw gevuld.
Ik lees wel eens dat sommige duivenhouders de drinkpotten dagenlang laten staan en alleen maar bijvullen omdat er b.v. knoflook in de potten zit. Echter knoflook in het water houdt ziektekiemen niet tegen en binnen de kortste tijd vermenigvuldigd een ziektekiem zich in een natte omgeving explosief ! Bent u overtuigd van de heilzame werking van knoflook en/of uien hak deze dan eens zeer fijn en bied het aan in een apart potje. De duiven kunnen dan zelf kiezen of ze dit willen opnemen. Uw duiven zijn zelf uitstekend in staat te bepalen of ze een dergelijke gift nodig achten en zullen het naar eigen behoefte al dan niet opnemen. Bovendien krijgen ze dan tevens de meest geconcentreerde hoeveelheid binnen.
Uiteraard hebben de duiven allemaal SBN poeder over het voer en zal ik komend seizoen weer vol zelfvertrouwen met een klein ploegje jongen starten.
Mijn grootste plaag aangaande de verliezen van de jongen zijn alleen nog maar de roofvogels.
De afgelopen winterperiode heb ik mij tot in de kleinste details verdiept in het gedrag van deze roofvogels en heb ik diverse artikelen opgezocht van mensen die op dit gebied deskundig zijn. Aan de hand hiervan heb ik een plan van aanpak gemaakt betreffende het trainen van mijn jaarlingen en mijn jongen. Hierover later meer.
Ik ga het bad maar eens even uit de hokken halen, het baden vind ik een belangrijk deel van de verzorging en als ik dan zie dat mijn duiven soms opgestapeld in het bad zitten om maar als eerste een bad te kunnen nemen, denk ik dat ze het daar wel mee eens zijn …………………..
Donderdag 21 januari
Terwijl de snijdende koude wind het buiten onaangenaam maakt, zijn de duiven volop in de weer met het aangeboden nestmateriaal. De winterse omstandigheden schijnt hen in het geheel niet te deren. In de ene nestschaal liggen een paar stukjes tabakstengel of erwtenstro terwijl anderen er serieus werk van maken en de nestschaal bedolven is onder het aangeboden nestmateriaal. De eerste eitjes kunnen elk moment gelegd worden.
Het plan is van de veelbelovende kwekers de eitjes om te leggen naar enkele vliegers, maar dan moeten ze natuurlijk wel omstreeks de zelfde tijd leggen. Een te groot tijdsverschil geeft risico op van het nest lopen, maar een groter risico loop je als de jongen uitkomen terwijl de pleegouders nog geen pap aanmaken. De jongen krijgen dan de broodnodige eerste kropmelk, waar belangrijke afweerstoffen inzitten, niet. Dus eieren omleggen kan natuurlijk prima, maar wel binnen het juiste tijdsbestek.
Toch blijft het wonderlijk dat de duiven onder deze winterse omstandigheden gewoon koppelen en paren als ware het voorjaar. Ik heb overdag de verlichting aan tussen 09:00 uur en 17:00 uur maar verder zijn de duiven gehuisvest in hokken met een volledig open voorzijde. Dus ze hebben wel beschutting tegen de gure wind maar verder is het hokklimaat hetzelfde als buiten. En buiten is de natuur echt in de winterstemming ! Tweemaal daags worden de drinkpotten ijsvrij gemaakt.
De vetballen en pindanetjes die we hebben opgehangen worden druk en dankbaar bezocht. Voor mij zijn vooral de regelmatige bezoeken van een paar boomklevers erg bijzonder. Wat dat betreft wonen wij op de Bunyip Farm op een schitterende natuurlijke omgeving. Veel vogels om huis en een ruime verscheidenheid. Dat de roofvogels dat ook in de gaten hebben is voor mij als duivenhouder wel een lastige bijkomstigheid !
Behalve in de duivenhokken is het binnenshuis ook lente. De hele dinsdagnacht in touw geweest met de bevalling van zes Jack Russelpups. Altijd weer een spannend maar prachtig moment als hondenbezitter. Nieuwsgierig ? Onder de knop Jack Russel en Nesten vind je de eerste foto’s. Maar eens even kijken of ze allemaal nog lekker onder de warmtelamp liggen …………………………….
Maandag 18 januari
Winter op de Bunyip Farm.
Alsof de weergoden het er om doen ! Weken lang temperaturen alsof het voorjaar is en als ik mijn duiven ga koppelen valt de winter in. Ach het maakt mij en de duiven niet zo veel uit. Het is nu eenmaal winter en het is onze keus om te kweken tijdens de winterperiode.
Het koppelen verloopt goed en de kwekers zijn allemaal gekoppeld zoals ik mij dat had voorgesteld. Alle paartjes zitten in hun bak en schaal te koeren en er wordt volop gesleept met nestmateriaal. Ik gooi regelmatig een bosje tabaksstengels en/of erwtenstro in het hok. Zo kunnen ze zelf uitzoeken wat ze gebruiken willen en dat doen ze. De nestbouw is in volle gang en af en toe ben ik getuige van een paring. Ik heb ze de twaalfde gekoppeld dus de komende dagen zullen de eerste eieren gelegd worden.
Bij de vliegduiven, wat dit jaar allemaal jaarlingen zijn, gaat het iets minder soepel. Van de twaalf koppels zitten er negen als paartjes in hun bakken, de andere zes duiven rommelen wat aan en zitten soms ’s nachts op de grond in plaats van in een bak. Ik doe hier niets meer aan en zie wel hoe dit vanzelf oplost.
Duidelijk is dat er steeds meer mensen aan het koppelen slaan want ik ben dagelijks druk met het versturen van het SBN poeder. Onder de knop SBN poeder vindt u alle informatie, ook hoe te bestellen. Alle mailtjes die u mij stuurt worden beantwoord. Soms kost dat een paar dagen omdat de mailbox dagelijks vol staat, dit komt tevens door het grote sportieve hondenevenement wat wij aan het organiseren zijn. Nieuwsgierig ? Kijk even onder Bunyip Trail.
Zo nu nog maar even bij de duivenhokken langs. Alsof ik door een kerstkaart loop ! Het hele terrein onder een laag van 5 cm sneeuw en overal ijspegels. En dit alles terwijl de zon volop schijnt. Prachtig !!………………..
Dinsdag 12 januari
Vandaag start “het duivenseizoen” 2016 op de Bunyip Farm ! Het is afgelopen met de rustperiode en vanaf vandaag zit ik er weer bovenop.
Afgelopen vrijdag ben ik begonnen met het ontsteken van de verlichting overdag tussen 09:00 en 17:00 uur. Dit om de donkere dagen een beetje op te vangen en hopende op een vlotte koppeling.
Zaterdag moest ik nog even naar de vereniging te Staphorst waar een duivententoonstelling en bonnenverkoop werd georganiseerd. Een kweekduivin van mij werd in onze vereniging tijdens de tafelkeuring verkozen tot “mooiste oude duivin” en moest derhalve deelnemen in de viertal ploeg welke door de vereniging werd ingezonden naar de tentoonstelling te Staphorst. Ons viertal behaalde een vierde plaats en mijn duivin werd gewaardeerd op 91 ¾ punt. Het clubgebouw van de vereniging Staphorst was afgeladen en het luidruchtig gepraat van een ieder zorgde ervoor dat je jezelf niet eens meer kon horen denken. Niks voor mij ! Even naar de tentoongestelde duiven gekeken, mijn duivin en beoordelingskaart gepakt en weer naar huis.
Gisteren de kweekdoffers een broedschaal gegeven en gisteravond in het donker het kweekhok ingegaan en in alle rust de doffers in hun broedbakken opgesloten. Vanmorgen de kweekduivinnen gepakt en volgens, vooraf opgesteld kweekplan, bij de doffers gezet. Ik laat ze zo vandaag de hele dag samenzitten en kijk regelmatig of ze elkaar niet in de veren vliegen.
Vanmiddag heb ik de vliegdoffers een broedschaal gegeven en zal ze vanavond opsluiten. Morgen ga ik de kwekers om de beurt loslaten en als ze goed in en uit de bak gaan blijven ze los, anders sluit ik ze weer even een poosje op. De vliegdoffers krijgen morgen hun duivin. Ik was van plan om dit komend weekend te gaan doen maar de weersverwachting van vorst en mogelijk sneeuw komend weekend, heeft mij doen besluiten het koppelen een paar dagen eerder te doen. Vandaag schijnt de zon volop met af en toe een klein buitje. Waarschijnlijk maakt het niet zo veel uit maar ja, das mijn eigen gevoel.
Sinds gisteren tevens overgeschakeld op een premium kweekmengeling. Puur toeval, ik gaf nog steeds premium ruimengeling en dat was gisteren op. Ik voer op het oog, niet te veel niet te weinig. Om te bepalen of ik goed zit neem ik de duiven regelmatig in de hand om te controleren. Ik hecht erg veel waarde aan schoon drinkwater en schone drinkpotten. Bij Gerard Koopman zag ik jaren geleden al dat hij in zijn kweekhokken glazen drinkpotten gebruikte. Ik ga dat dit jaar ook in mijn vlieghokken toepassen. Makkelijk schoon te maken en er hechten zich geen ziekteverwekkers aan de potten.
Ik ga maar eens even kijken of mijn kwekers mijn uithuwelijkpraktijken nog kunnen waarderen …………………
Donderdag 7 januari 2016
De Bunyip Farm is voor de derde dag bedekt onder een laagje ijs. Het ijzelt al een paar dagen in Drenthe waarvan het verkeer grote hinder ondervind. Op de Bunyip Farm is het voornamelijk lastig, maar grote hinder hebben wij er niet van. De paarden staan normaal elke dag op het weiland maar staan nu al voor de derde dag op stal omdat het pad naar het weiland dusdanig glad is dat het voor deze viervoeters niet te belopen is. Op het gras bevindt zich een dun en scherp laagje ijs wat onplezierig is aan de hondepoten en de grendels van de duivenhokken moeten met een hamertje los getikt worden. Alles ziet eruit alsof er een laagje glas omheen zit en je hoort constant het geluid van brekend ijs door de takken van de bomen die bewegen in de wind.
Nou ja, als het niet erger wordt dan dit fluiten we weer met een makkie door de winter heen, de verwachting voor de komende week zijn temperaturen boven nul.
Vanmiddag krijgen de duiven gewoon een bad. Ze zien er fantastisch uit en zijn klaar voor komend seizoen. Ze zijn vorige week geënt tegen paramixo waar enkelen toch wel wat last van hadden. Nu zijn ze allemaal weer topfit. Vanaf komend weekend ga ik overdag de lampen aan doen tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Ik hoop daarmee te bereiken dat het koppelen en kweken wat vlotter verloopt.
Op papier ben ik er inmiddels uit. Het samenstellen van de kweekkoppels doe ik aan de hand van de door mij verzamelde informatie aangaande uiterlijke kenmerken en de prestaties van drie generaties. Ik probeer zoveel mogelijk gewenste eigenschappen vast te leggen in een individu. Bijvoorbeeld duiven die een hoog prijspercentage vliegen, maar wat bouw betreft beter kunnen worden tegen partners gezet met een perfecte bouw en die geregeld hun prijzen behalen. En andersom worden duiven met een perfecte bouw maar met tegenvallende prijspercentages gekoppeld aan duiven die wat minder van bouw zijn maar altijd hun prijzen vliegen. Beide eigenschappen zijn namelijk van belang om een duif te kweken die in staat is het prijspercentage van jou hok ( stam ) steeds beter te maken. Op deze manier kweek je bewust en moet het mogelijk zijn je prestaties telkens te verbeteren.
Om zoveel mogelijk gewenste eigenschappen vast te leggen maak ik ook gebruik van de zogenaamde lijnenteelt. Omdat dit een vorm van inteelt is moet je er rekening mee houden dat je tevens de zwakke punten vastlegt en zelfs versterkt. Lijnteelt moet je dan ook zeer bewust doen en naar mijn mening om eigenschappen vast te leggen in duiven die je vervolgens gebruikt als kweekduiven. Duiven geboren uit een inteeltkoppeling zet ik niet in op vluchten.
Het begint nu toch te kriebelen, nog een week en dan ga ik koppelen. De nestschalen staan klaar, tabaksstengels zijn gehaald en de zakken kweekvoer liggen te wachten, nog een week rust en dan start het duivenseizoen op de Bunyip Farm………………………
Vrijdag 1 januari 2016
Iedereen de beste wensen en een goede gezondheid toegewenst !!
Een nieuw jaar met nieuwe kansen in de duivensport. Probeert u ook komend jaar uw prestaties te verbeteren of vindt u het allemaal prima zo ? Het kan natuurlijk allebei ! Niet iedereen vindt het presteren belangrijk, meedoen en plezier in de duivensport is dan belangrijker. Dat is ook een manier van duivensport beleving en dat is natuurlijk prima.
Zelf wil ik graag presteren, zowel met mijn honden als met mijn duiven. Mijn doel is dan ook elk jaar te verbeteren. Zo zijn er velen met mij. Maar ja, daar moet je dan wel wat aan doen. Wees kritisch naar je prestaties van afgelopen jaar en probeer te achterhalen hoe het beter kan. Als je dat lukt weet je wat je moet doen om komend jaar te verbeteren. En denk nou niet dat je komend jaar beter gaat vliegen door van allerlei poedertjes en/of sappies aan je duiven te geven ! Allen als je duiven bepaalde stoffen te kort komen, wat zeer onwaarschijnlijk is als je goed voer geeft, heeft het zin om bijproducten te geven.
Bouw, kwaliteit van verenpak, bespiering en karakter wordt genetisch doorgegeven en zal bij een goede verzorging tevoorschijn komen, daar helpt geen supplement aan. Het geven van supplementen waardoor bijvoorbeeld extra spierontwikkeling wordt verkregen heeft alleen zin als je je duiven optimaal gezond hebt, optimaal traint en als je uitstekende duiven hebt. En dan is de invloed van zo’n supplement zo klein dat een windvlaag die onderweg een keer tegenwerkt het zeer kleine voordeel teniet doet. De te bereiken voordelen moet je zien in winst van seconden. Dit voordeel is alleen van belang voor die duiven die toch al de beste van je vereniging of groter verband zijn. Vlieg je in de middelmoot met je duivenploeg kom je niet hogerop door het geven van welk supplement ook.
Hoe kan je dan zorgen dat je in 2016 beter vliegt dan in 2015 ? Ga eerst eens bij jezelf te rade of je wel in staat bent om het beste uit je duiven tevoorschijn te halen. Verzorg je ze op de beste manier ? Train je op de beste manier ? Heb je je duiven in optimale gezondheid ? Vaak is dit niet zo ! Je hebt ze misschien goed, maar niet optimaal. Durf kritisch te zijn op jezelf en verbeter alles wat er te verbeteren valt !
Stop eens met alle rommel die je aan je duiven geeft en ga terug naar de basis. Verzorg je duiven super, geef ze prima voer, geef ze voldoende grit en mineralen, zorg dat je drinkpotten spik en span zijn en geef alleen medicijnen als de dierenarts zegt dat dit nodig is. En als dit dan zo is geef dan wat hij zegt, houd je aan de dosering en maak de kuur af.
Pas als je de basis optimaal hebt weet je waar je staat met je duiven en kan je gaan nadenken over het verbeteren van je duivenbestand door inbreng van betere duiven dan die van jezelf. Het lukraak maar duiven bijkopen en tussen je eigen duiven zetten zal een gelukstreffer op kunnen leveren maar heeft niets te maken met bewust je duivenbestand te verbeteren.
Dus samenvattend : Eerst je basis optimaal benutten, dan betere duiven op de juiste wijze inbrengen en als je dan bij de besten van je vereniging, rayon of het land hoort kan je heel misschien een paar seconden sneller worden door het geven van de juiste supplementen die de benodigde werkzame stoffen bevatten.
Gisteren heb ik al mijn duiven laten enten tegen paramixo. Vaak reageren ze een beetje op deze enting. Nu hebben ze alle tijd om van deze enting te herstellen en kan ik over twee weken alles koppelen.
Vandaag druk bezig met het voorbereiden op mijn aanwezigheid op de Noordelijke Kampioenendag in de Bonte Wever te Assen. Ik zal dan weer tekst en uitleg geven over mijn onderzoek naar de verliezen van de jonge duiven en de ontwikkeling van het SBN poeder. Spreek ik mezelf nu tegen door te stellen dat het geven van de meeste supplementen volkomen zinloos is terwijl ik zelf een supplement heb ontwikkeld en verkoop ? Dat mag u zelf bepalen. Ik beloof geen betere of snellere duiven ! Het SBN poeder schakelt de schadelijke werking van de bestrijdingsmiddelen in het duivenvoer uit. Hierdoor kan de jonge duif zijn oriënteringsvermogen ontwikkelen zoals hij die van zijn ouders heeft doorgekregen. Daardoor kan hij normaal de weg naar het hok vinden. Het verspelen van de jonge duiven wordt dan allen nog maar veroorzaakt door de gevaren onderweg en onvoldoende gezondheid en verzorging. Ik beloof geen onzinnige verbetering van uw duiven of dat ze ineens een stuk sneller gaan vliegen, maar normaal thuis komen kunnen ze zeker. Onder de knop SBN poeder op deze site vind u alle informatie.
Tot morgen op de Noordelijke Kampioenendag ? Informatie vindt u op de site van de afdeling 10.