Zondag 27 december

 

Lekker op de bank. Bijkomen van de feestdagen met gezelligheid en kerstvisite. Een paar dagen per jaar waarbij de telefoons uit staan en er even niet naar e-mail e.d. wordt omgekeken.

 

In deze dagen is altijd duidelijk wie je dierbaren zijn, en daar wordt dan ook zo veel mogelijk tijd en aandacht aan besteed. De verzorging van de dieren gaat natuurlijk ook door en de rest van de tijd op visite en/of visite ontvangen.

 

Vandaag en donkere en druilerige dag op de Bunyip Farm en naast de verzorging van de paarden, de honden en de duiven een lekker dagje luieren. Geen paarden trainen, geen honden trainen en de duiven zitten nog steeds op rust. Gescheiden in hun eigen hokjes, in prima conditie, prachtig in hun nieuwe verenpak en eigenlijk alweer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

 

Komende week maar eens even kijken of ik alle duiven in kan laten enten tegen paramyxo.  Deze enting wil nog wel eens een beetje ent reactie geven en dan hebben de duiven genoeg tijd om weer geheel hiervan te herstellen voordat ik ga koppelen. Verder zal ik komende week alle duiven nogmaals in de hand nemen om de kwaliteit te bepalen, waarna ik de informatie die ik heb, betreffende kweekresultaten en vliegprestaties, erbij  pak. Met de aldus vergaarde informatie zal ik mijn koppels samenstellen.  Ik kijk hierbij niet naar de namen in de stambomen, maar naar de prestaties. De koppels die de beste jongen van afgelopen jaar hebben voortgebracht worden of opnieuw gekoppeld of tegen een partner gezet waarvan ik nog betere jongen verwacht.

 

Ik weet wat mijn kweekkoppels afgelopen seizoen hebben voortgebracht en ga nu proberen door inbreng van nieuw bloed en inbreng van eigen gefokt lijnteeltbloed, komend seizoen te verbeteren. Het maar weer op dezelfde manier kweken en vliegen zoals vorig jaar is voor mij geen optie. Ik wil verbeteren. Ik wil elk jaar betere resultaten boeken door inzet van mijn kennis van genetica, het zoeken naar betere duiven en deze op de juiste wijze in mijn kweekploeg inpassen, het vastleggen van goede eigenschappen in mijn kweekploeg,  het verbeteren van mijn trainingsmethoden etc.

 

De afgelopen twee jaar stonden in het teken van het oplossen van het probleem “jonge duiven verliezen” en nu ik daarin geslaagd ben, ga ik volop bezig met het genieten van mijn duivenhobby en het verbeteren van mijn resultaten. Komend seizoen kan ik eindelijk voor het eerst volop aan de slag in het programmaspel. Ook de kweek ga ik anders opzetten. Vorig seizoen kweekte ik twee rondes en zette de jongen bij elkaar om een mooi aantal jongen te hebben. Komend seizoen kan ik uit meer duiven kweken, start ik later met kweken en zal met alleen de eerste ronde jongen gaan vliegen. Zo heb ik een jonge duivenploeg van dezelfde leeftijd. Ik kweek wel een tweede ronde jongen maar deze tweede ronde ga ik gebruiken voor andere doeleinden, hierover later meer………………..  

 


Zondag 20 december.

 

Een volle agenda dit weekend op de Bunyip Farm. 

 

Vrijdagmiddag met onze Jack Russel teef “Faya” naar de dierenkliniek voor een echo. Dit om te kijken of ze drachtig is. Dat bleek het geval en worden er rond 20 januari een nestje Jack Russel pups verwacht ! Altijd weer een spannende maar prachtige periode. Gaat de bevalling goed, groeien de pups goed op ?  Prachtig, aspirant puppie kopers over de vloer en natuurlijk zelf het beste en mooiste hondje uitzoeken voor de toekomst. 

 

Vervolgens vrijdagavond naar de duivenvereniging waar een tafelkeuring was georganiseerd. Nu heb ik persoonlijk helemaal niks met het showen en/of tentoonstellen van mijn postduiven !  Maar je bent lid van een vereniging, er zijn mensen die zich inspannen om een dergelijke avond te organiseren en natuurlijk ga je dan naar zo’n avond ! Een officiële postduivenkeurmeester was uitgenodigd en er werden vier klassen gekeurd : Oude duivinnen, Oude doffers, Jonge duivinnen en Jonge doffers.

 

Ik heb geen verstand van het showen van postduiven en aan welke eisen een postduif moet voldoen om hoge punten te scoren. Ik besluit het volgende te doen : Ik pak gewoon van elke categorie een duif uit het hok en beoordeel ze naar mijn eigen maatstaven. Dit noteer ik en vergelijk ze later met de bevindingen van de tentoonstellingskeurmeester.

 

Zo gezegd zo gedaan, het begon al te schemeren voor ik thuis was, dus het pakken van de duiven was een makkie maar selecteren was er niet bij. Even de pootjes onder de kraan schoongemaakt, het is tenslotte een competitie op uiterlijke schoonheid en in de transportkist.

 

Om acht uur zouden we beginnen en het clubgebouw vulde zich vlot met liefhebbers en de geur van verse koffie. Op een enkeling na was iedereen naar de vereniging gekomen. Sommigen zonder duiven, maar ze waren er wel, en zo hoort dat ! De keurmeester keurde de verschillende categorieën en gaf tekst en uitleg.

 

Telkens waren er een paar met de hoogste punten en werd door de keurmeester de eerste en tweede mooiste duif aangewezen. Van iedere duif werd een scorekaartje ingevuld zodat iedere inzender zijn punten kon bekijken en meenemen. Tot mijn verassing werd mijn “oude duivin”, een bonte kweekduivin van 2014, uitgeroepen tot mooiste oude duivin !   Mijn andere drie inzendingen kregen een fraaie puntenscore, maar eerlijk gezegd zegt mij dat niet zoveel. Hoe de beoordeling tot stand komt werd mij niet duidelijk en dus weet ik niet of mijn ideeën, over hoe mijn ideale duif er uit moet zien, overeenkomt met hoe een mooie duif er uit moet zien.

 

Ik kweek mijn duiven met het doel om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Ik selecteer en stel koppels samen om tot een duif te komen met zo goed mogelijke lichamelijke eigenschappen en zo goed mogelijke driften. Met driften bedoel ik, intelligentie en de wil om zo snel mogelijk weer naar het hok terug te keren. Verder kweek ik alleen met duiven die nagenoeg nooit ziek zijn.

 

 Al met al een gezellige avond op verenigingsgebied compleet met stukken kaas en worst en ……… ik kon natuurlijk wel thuiskomen met een fraaie rollade die de mooiste duivin voor mij gewonnen had ! 

 

Nog even thuis voor de buis en dan een paar uurtjes pitten, want zaterdag met drie Australian Cattledogs naar de hondenshow in Cuijk. Van het showen met honden heb ik een stuk meer verstand, al laat ik het voorbrengen van de honden deze keer aan mijn vriendin over. De hondenshow werd afgesloten met twee eerste prijzen en een tweede prijs en drie maal de beoordeling uitmuntend !

 

Al met al een echt showweekend ………………………   

 


Woensdag 16 december.

 

De rustige periode in de afdeling postduiven van de Bunyip Farm geeft weinig stof tot schrijven voor mijn dagboek. Wetende dat dagelijks vele honderden liefhebbers op mijn site kijken probeer ik toch telkens wat te schrijven.

 

Vandaag had ik weer eens wat meer tijd en heb ik een column geschreven. Deze vind je onder de knop columns en de titel december 2015 Genotype Fenotype. Een column waarvan de inhoud ingaat op de kweek van de postduiven.   

 

Zelf denk ik dagelijks aan mijn groepje kweekduiven ( twaalf doffers en twaalf duivinnen ) en hoe deze dit jaar tegen elkaar te koppelen. Ik zeg expres niet twaalf koppels omdat ik nog niet weet hoe de koppels samen te zetten.

 

Op de najaarsbeurs kocht ik van Jacob Poortvliet drie duivinnen. Dus rechtstreekse Jacob Poortvliet duiven. Wat mij betreft is zo’n beurs een prima gelegenheid om duiven aan te schaffen omdat je ze tenminste in de hand kan nemen en dus op uiterlijke kenmerken kan beoordelen en zo dus kan selecteren wat je hebben wilt.

 

Afgelopen voorjaar kocht ik drie Pieter Veenstra duiven via internet via GPS Auctions.  Een doffer en twee duivinnen. Over geld wil ik het niet eens hebben, maar de kwaliteit van de twee duivinnen was ronduit slecht. Duiven die ik nooit gekocht zou hebben als ik ze van te voren had kunnen voelen. Ik weet het, mijn eigen keus, mijn eigen schuld maar toch voel ik me flink belazerd.

 

Nooit, en dan bedoel ik ook echt nooit, koop ik weer een duif van een internetveiling. De foto’s worden bewerkt en de informatie betreffende de kwaliteit is onbetrouwbaar. Ik raad iedereen dan ook af ooit een duif te kopen via een internetveilig, zonder dat je de duif zelf eerst in levende lijve hebt gekeurd.

 

De enige betrouwbare wijze van aanvulling van je duivenbestand is het kopen van een duif die je voor de tijd kan zien en in de hand kan nemen. Het ongezien kopen van een duif via een internetveiling is naar mijn mening hetzelfde als het kopen van een staatslot en hopen op de hoofdprijs !  Deze aankoop van mij, ingegeven door het menselijke verlangen naar het kunnen hebben van topduiven, is de domste aankoop die ik heb gedaan binnen de duivensport.

 

Een leermoment voor mij en een gelegenheid voor u om niet dezelfde domme dure fout te maken !

Veel leesplezier met mijn nieuwe column. Reageren ?  jongeduiventhuis@live.nl  

 


Donderdag 10 december.

 

Vanmorgen de laatste hand gelegd aan mijn nieuwe vlieghokje voor de oude duiven. Dit jaar dus de jaarlingen.

 

Afgelopen seizoen succesvol gevlogen met een kleine ploeg jongen, 19 stuks, waarvan door de inzet van mijn SBN poeder, niet een duif werd verspeeld tijdens de jonge duiven vluchten en de natour. Alle 19 duiven zijn nu verplaats naar het vlieghokje voor de ouden en zijn aangevuld met 5 onbevlogen “vastzitters” zodat ik twaalf koppels kan maken. Deze vastzitters blijven uiteraard tijdens trainen en wedvluchten in het hok, waardoor bij thuiskomst altijd een paar duiven in het hok zitten en de eerste duiven niet in een leeg hok thuiskomen. Een paar koppels hebben dus altijd de partner thuis, de rest op dubbel weduwschap.

 

Ik heb aan dit vlieghok nu een spoetnik bevestigd. Dat heb ik nog nooit eerder gehad. Mijn hokken op de voorgaande adressen en mijn jonge duivenhok, waren voorzien van een valklep en een doorgang in de wand met drangers erachter. Afgelopen seizoen werd ik tweede generaal jong in de vereniging terwijl ik twee vluchten niet had meegedaan. De eerste vlucht wegens zeer slechte weersvooruitzichten en de derby der junioren omdat de week ervoor de duiven door de weersomstandigheden terug werden gebracht naar zo’n 80 kilometer. Ik vond de stap te groot worden, en de duiven konden die dag allemaal mee op een natourvlucht. Verder had ik nogal wat problemen met het op tijd binnen krijgen van mijn duiven die regelmatig vele minuten of langer boven het hok bleven vliegen en dus kostbare tijd verloren lieten gaan. Een verbeterpuntje voor mijzelf, wat ik met de inzet van een spoetnik en een strenger regime, hoop op te lossen. We zullen zien !

 

Wat betreft mijn SBN poeder heb ik eens nagedacht wat ik hiermee moet voor de toekomst. Ik wordt regelmatig geconfronteerd met negatief ingestelde mensen die onze duivensport kennelijk rijk is. Als zakenman heb ik altijd het streven gehad mij te omringen met positief ingestelde mensen omdat de omgang met negatief ingestelde mensen erg veel van mijn energie vreet en ten koste gaat van mijn levensgenot. Deze groep mensen zijn het wat mij betreft niet waard om mijn tijd en energie in te steken. Het onderzoek wat ik heb gedaan naar de verliezen van de jonge duiven en het ontwikkelen van de oplossing heb ik gedaan om mijn eigen probleem en frustratie op te lossen. Nu ik al twee jaar geen jonge duiven meer verspeel tijdens de vluchten mag ik stellen dat ik daarin geslaagd ben en dat ik het plezier in de duivensport weer volledig terug heb.

 

Ik ben van mening dat ik met het onderzoeksresultaat en de oplossing velen binnen de duivensport ook de oplossing voor hun probleem kan bieden. Echter de grote groep negatievelingen en azijnzeikers ( zoals mijn vriend Gert Jan Beute dat zo mooi noemt ) doet mij besluiten de promotie van mijn SBN poeder op een laag pitje te zetten. Op de najaarsbeurs kreeg ik diverse aanbiedingen om het SBN poeder commercieel in de markt te zetten. Ik zal daar geen gebruik van maken omdat ik dan te veel tijd en energie moet steken in het overtuigen van de groep negatievelingen. Als men niet overtuigd is van mijn onderzoek en oplossing, bestel het dan alstublieft niet en trek uw eigen plan. Ik zal mij beperken tot het aanwezig zijn op de beurzen in Houten en de noordelijke kampioenendag en mijn eigen site. Dus geen advertenties, geen wederverkopers, geen groothandelaren etc.  Ik wil mij volledig richten op mijn eigen beleving van de duivensport en mijn eigen duiven.

 

De positief ingestelde mensen die gebruik willen maken van mijn inspanningen en investeringen van de afgelopen drie jaar kunnen mij altijd via mijn website en e-mail adres : jongeduiventhuis@live.nl bereiken. 

 

Ik ga mijn duiven maar eens even een bad geven …………………………….  

 


Vrijdag 4 december.

 

Eindelijk een dag droog weer !

Blauwe lucht en volop zon boven de Bunyip Farm. Heerlijk zo’n dag. Ik moet nog wat zaken afwerken aan mijn nieuwe duivenhokjes en de volière. Maar daar moet het wel even een paar uur droog voor zijn. De afgelopen weken regende het dagelijks en veranderde de Bunyip Farm in een modderpoel. Het water kolkt om ons eiland omdat de gemalen volop moet draaien om het overtollige water uit de omgeving af te voeren. De landerijen vertonen enorme plassen en ons terrein wordt door de honden naar zijn grootje geholpen. Er zullen heel wat dagen droog weer nodig zijn om alles weer een beetje in het gareel te krijgen. Dus deze zonnige dag is zeer welkom.

 

Duivenhokken schoon maken en de duiven een bad gegeven. Elke keer weer een feest om naar te kijken. Alle duiven weer even door de handen gehad om te toetsen of de hoeveelheid voer die ik geef toereikend is, en om te kijken hoe ze door de rui gekomen zijn. En ik mag zeer tevreden zijn, de duiven zijn in prima conditie, niet te dik niet te mager en een fantastisch verenpak. Twee jongen hadden hun laatste pennen gestoten en de rest was door de rui heen. Na twee duiven mijn handen wit van het poeder en de rest van de duiven gleden door mijn handen. Algehele gezondheidstoestand is bij allemaal super.

 

Mijn duiven blijven zo nog een volle maand op rust zitten, want ik koppel half januari.  Dus momenteel bestaat de verzorging uit water, grit en eten geven, hokken schoonmaken en regelmatig een bad.

 

In mijn vorige stukje meldde ik dat ik artikelen ging schrijven voor duivenvaria.nl . Dit heb ik herzien. Ik kreeg het verzoek om een deel van de tekst uit mijn voorgaande stukje aan te passen/ weg te halen. Dit verzoek is voor mij reden om niet met deze partij in zee te gaan. Tevens vraag ik mij dan af wat de waarde is van de overige artikelen die op deze site gepubliceerd worden. Als de columnisten hun artikelen aanpassen of schrijven binnen de marges van een site of blad is voor mij de geloofwaardigheid weg.   Jammer.

 

Geniet van deze prachtige dag en een goed weekend toegewenst…………………..