Zondag 30 augustus

 

Wat een prachtig weekend, het mooiste weer van de wereld, tenminste naar mijn standaard.

 

Gisteren twee wedvluchten : de jonge duiven vlucht vanaf Quievrain en de eerste natourvlucht vanaf Wijchen.  Prachtig weer met een matig windje uit de noordoosthoek. Prachtige duivensportdag. Helaas moest ik deze dag combineren met de werkzaamheden die mijn beveiligingsbedrijf soms met zich meebrengen, dat betekende een dag rennen en vliegen, maar ik kon gelukkig de aankomsten van beide vluchten meemaken.

 

Op een of andere manier heb ik wat problemen met het vlot binnen krijgen van de aankomende duiven. Afgelopen week heb ik eens geprobeerd wat schraler te voeren,  maar ja de duiven vanaf Quievrain moeten toch 315 kilometer vliegen met twee nachten mand dus te schraal voeren kan nou eenmaal ook niet. 

 

Quievrain kon zich deze week een populaire losplaats noemen : van drie afdelingen stonden wagens met duiven om achter elkaar te kunnen lossen. Wat een stress voor de duiven in de tweede en laatste wagen !! Het lossen van een wagen gaat met veel lawaai gepaard en de nog vastzittende duiven van de andere wagens willen er dan ook erg graag uit en verdringen zich naar de uitgang die maar dicht blijft.

 

In Wijchen werden onze duiven gelost om 9:30 uur. De eerste natourvlucht, jong en oud door elkaar. Voor mijn duiven, alleen jongen, 115 kilometer. De eerste die zich boven mijn hok aandiende was een rode doffer. Er werden weer standaard een paar ere rondjes gedraaid voordat meneer zin had naar beneden te komen en zijn pootjes op de antenne te zetten.  De rest meldden zich om de beurten en kwamen allemaal een voor een, na het terrein van de Bunyip Farm uitgebreid van bovenaf te hebben bekeken, op de klep.

 

Ruim twee uur later kwam de eerste duif uit Quivrain aangevlogen. Hoog in de lucht bleef hij maar rondjes draaien, ik begon zelfs te twijfelen of het wel een duif van mij was!  Misschien bleef hij zo hoog zitten omdat hij een roofvogel zag die ik niet gezien had ?  Ik weet het, niet maar er borrelde wel het een en ander in mij van frustratie! Ruim vier minuten gingen verloren, maar ja ook dat is duivensport !  Onze duiven waren gelost om 09:00 uur en moesten 315 kilometer afleggen. Kennelijk niet ver genoeg om vermoeid te raken, de twee nachten mand waren kennelijk ook geen reden om vlot het hok in te willen.

 

Door mijn werkzaamheden kon ik niet bij het klokafslaan aanwezig zijn en werd met klokje bij een clubgenoot afgegeven die voor de afwikkeling zou zorgen. Zaterdagavond laat  bij thuiskomst eerst even naar het hok gelopen om te tellen : alle duiven weer thuis. Vervolgens op de compuclub uitslagen gekeken hoe mijn atleten het ervan afgebracht hadden. Ik was verrast van de uitslag natour : 2e in de vereniging  46e in rayon 5 van afdeling 10 tegen  2340 duiven waarvan mijn duifje de vierde jonge duif, tussen alle ouden, op de uitslag was, super !  De uitslag van Quivrain was geen verrassing : 12e in de vereniging …………………..

 

Vanmiddag mijn klokje weer afhalen bij mijn clubgenoot :  Eppie bedankt ! 

 


Vrijdag 28 augustus

 

Vanavond korven wij in voor de eerste natour vlucht vanaf Wijchen.

De te vliegen afstand voor mijn duiven is 115 kilometer.  Afdeling 10 heeft vier natour vluchten op de agenda staan.

 

Ik korf vandaag 7 duiven in voor deze vlucht. Ik heb mijn ploegje jonge duiven opgesplitst om aan de twee disciplines deel te kunnen nemen. Ze vallen nu eenmaal samen en ik vind het erg leuk om aan beide disciplines deel te nemen. Dit jaar startte ik op een nieuwe locatie met slechts 19 jonge duiven en heb dus maar weinig duiven per vlucht mee. Volgend jaar zullen dat er meer zijn omdat ik dan naast de jongen ook de jaarlingen tot mijn beschikking heb.

 

Drie duiven blijven thuis, een herstellende van zijn verwondingen opgelopen tijdens de vlucht of de lossing twee weken geleden en twee duiven die ieder een nestje hebben met een jong van enkele dagen oud. Hun partners zijn wel mee.

 

Vanmorgen hebben ze nog een uur getraind, dit is tegen mijn gewoonte in, normaal laat ik ze niet meer vliegen op de inkorfdag. Omdat ik gisteren de jongen heb ingekorft voor de jongeduivenvlucht, en alle jongen samen zitten, zijn ze er gisteravond niet uit geweest. Om dezelfde reden hebben ze gisteren na 14:00 uur ook geen eten meer gehad. Dus vanmorgen na de training deze jongen toch maar gevoerd met wat premium jong en een handje hennep.  Dus geheel afwijkend van mijn normale schema, morgen zal ik zien wat de invloed hiervan is.

 

De voorpret is wel aanwezig voor zo’n duivendag waarbij de duiven van twee vluchten thuis komen, heerlijk !

Ik heb zowiezo mijn plezier in de duivensport weer in alle hevigheid terug. Ik raak alleen nog maar wat duiven kwijt aan de aanwezige roofvogels en op alle wedvluchten telkens alles weer thuis.

 

 

Duivensport………….  Fantastisch !!!!!!!    ……………………………………     

 


Donderdag 27 augustus

 

Vandaag inkorven voor Quievrain, een vliegafstand van 315 km. Tenminste, dat is de afstand als de duiven in een kaarsrechte lijn van de losplaats naar het hok vliegen. Door allerlei invloeden onderweg, waarvan de wind en windrichting de grootste is, wordt van deze lijn meer of minder afgeweken en zal de afstand dus groter zijn.

 

Zoals ik gisteren al schreef lijkt het erop dat de wind in de oosthoek gaat kruipen. De vlieglijn is zuidwest dus worden de duiven richting het westen gedrukt.  Daarom heb ik er gisteren voor gekozen de jongen naar het westen weg te brengen voor een trainingsvlucht. Ik heb ze naar de Flevopolder gebracht en in de buurt van Dronten losgelaten. Mijn vriendin was meegegaan en we hadden ook twee jonge cattledogs meegenomen voor wat lichaamsbeweging. Daarna wat socialisatie training op een terras in Ketelhaven.

 

Bij thuiskomst zaten alle duifjes weer in het hok en keken me aan alsof ze wilden zeggen: “ Waar bleef je toch ? “  Ze hadden bij thuiskomst volle bak premium vlieg jong in de bak en de potjes snoepzaad die ik bij elke trainingsvlucht en wedvlucht in het hok zet. Om 18:00 uur het restant weggepakt.

 

Vanmorgen, na een nacht van hooooosbuien was het droog. Gauw de jongen eruit en ze konden toch mooi een uur trainen. Binnengeroepen met een volle bak premium energie. Vanavond korven we laat in dus ik laat de voerbak maar staan tot een uur of twee. Er gaan vanavond 9 duiven in de mand voor de eerste vlucht met twee nachten mand. Morgen gaan er 7 in de mand voor de natour jong en er blijven drie thuis. 1 is nog herstellende van een verwonding opgelopen twee weken geleden tijdens een wedvlucht, en twee blijven bij hun twee dagen geleden geboren jonkies. Hun partners gaan mee. De natour duifjes krijgen zo wat meer energie in de tank dan ik zou willen voor de korte afstand maar ja, ze zitten nou eenmaal samen met de andere jongen en die hebben deze hoeveelheid voer wel nodig. Als het weer het toelaat laat ik de natourjongen morgenvroeg nog een keer een uur trainen wat ik normaal niet doe op de inkorfdag. 

 

Ook dat is het mooie van onze duivensport :  Elke keer weer inspelen op de omstandigheden. Je kan nog zo’n mooi schema bedenken qua training en voeren, er zijn altijd wel weer omstandigheden, die voor een ieder anders zijn, waardoor je moet aanpassen ………………………..

 


Woensdag 26 augustus

 

En weer pakt het weer anders uit dan de verwachtingen.  De verwachting beloofde een week met in de eerste helft veel regen en zware buien. Omstandigheden waardoor het voor ons duivenhouders erg lastig is je vliegploeg optimaal voor te bereiden. Immers velen moeten ook gewoon naar hun werk en de tijd dat je aan je duiven kunt besteden is beperkt en vastgelegd. En als het dan regent op het moment dat jij je duiven wilt / kunt laten trainen, dan moet je er soms voor kiezen een training over te slaan. Het is dan extra zuur als tijdens je werkzaamheden het weer een training wel toestaat. Aan de andere kant kan je dit ook zien als een van de factoren die nu eenmaal bij de duivensport horen !

 

Boven de Bunyip Farm hadden de weersgoden het goed met mij voor. Maandag konden de duiven gewoon hun training van een uur volbrengen in de ochtend en de late middag uren. Dinsdag nog zo’n dag. Prima trainingsomstandigheden.

 

Ondertussen gaat er steeds door mijn hoofd : wat ga ik nu doen voor de komende weken. Blijf ik mijn hele jonge duiven ploeg op de jonge duivenvluchten inzetten of ga ik de ploeg splitsen en een deel inzetten op de natour jong ?  Mijn ploeg is maar klein, dat wil ik ook zo. Het is mijn doel om te laten zien dat het mogelijk is met zo min mogelijk duiven prima mee te draaien in de competitie. Wellicht is dat een reden om starters te motiveren ook aan de duivensport deel te gaan nemen. Ik kan me voorstellen dat mensen er op afhaken als het gewoongoed is geworden dat je perse honderden duiven moet houden om leuk mee te draaien in de duivensport.  Ik speel dit jaar met slechts 19 jonge duiven en draai leuk mee in de uitslagen. Door mijn onderzoek naar de verliezen van de jonge duiven en het ontwikkelen van het SBN poeder tegen deze verliezen, heb ik geen verliezen meer geleden en is het dus ook zeer goed mogelijk om slechts met een klein ploegje jongen te starten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je jongen uitstekend verzorgd, gezond weet te houden, en start met een selectie jongen uit wel overwogen kweek.

 

Ho,  het schrijven gaat weer met mij op de loop !  Dit is een dagboek Hans, je bent geen column aan het schrijven !

 

Goed,  ik heb besloten te gaan splitsen. Er gaat een select groepje door met de jonge duivenvluchten inclusief de nationale vlucht op Morlincourt. Deze vlucht is eigenlijk in mijn beleving een testvlucht voor mijn deelnemers.  Immers : Op nationaal niveau zijn mijn kansen op ereplaatsen door mijn ligging en invloeden door weer en wind, erg klein.

 

Verder liggen er inmiddels in een paar nestjes zeer kleine jongen. Ik vind dat er dan een ouder bij de jongen moet blijven. Voor de jonge duivenvluchten zijn de deelnemers immers twee nachten weg, maar, een nacht voor de natourvlucht met dalende temperaturen zonder ouderduif, vind ik ook niet acceptabel voor een jong van enkele dagen oud.

Dat zorgt er voor dat er maar enkele duiven op beide vluchten meekunnen. Ook hier weer: dat is nu eenmaal zo en maakt onderdeel uit van mijn wijze van duivensport bedrijven. Ik heb maar een bescheiden hokje voor de jongen en zullen dus allemaal op gelijke wijze verzorgd worden. De jonge duiven voor de natour wat schraler op het voer houden voor de korte afstanden is dus niet mogelijk. Wat daarvan het resultaat is weten we zaterdagavond.

 

Vandaag breng ik ze weg voor een trainingsvluchtje. 45 kilometer vind ik ver genoeg , maar deze keer breng ik ze maar eens weg in westelijke richting. Afgelopen zaterdag hadden we een oostenwind en het lijkt er op dat we dat komende zaterdag ook kunnen krijgen. De duiven worden dan naar de westkant gedreven en komen vanaf de westkant aangevlogen. Wie weet hebben ze profijt bij een trainingsvluchtje vanaf die kant  ? …………………………………..

 


Zondag 23 augustus

 

De laatste mooie dag voorlopig. Een front met regen en onweer ligt voor de deur en schuift vanaf vanmiddag langzaam over ons land. Dan een paar dagen regen in het verschiet. Altijd weer lastig : hoe pakt dat nu weer uit met trainen en hoe krijg ik mijn duiven weer klaargestoomd voor komende week zaterdag ?

 

Gisteren een dag van de waarheid voor velen. Tijdens de race draaide de wind van zuidoost naar pal oost en trok ook nog eens een keertje aan. Voor ons, afdeling 10, betekende dat dat er een deel van onze duiven aan de “verkeerde “kant van het ijsselmeer terecht kwamen. Onze duiven vlogen een vlieglijn vanuit het zuidwesten. De zuidoostenwind drukt ze dan in een boog westwaarts. Maar een straffe oostenwind duwt ze echt naar het westen en enkelen dus Noordholland in.  De meeste postduiven vliegen zomaar niet over het ijsselmeer. Degene die de mogelijkheid zien om de dijk Enkhuizen Lelystad te volgen kunnen nog via de korte omweg terug naar afdeling 10, de rest vliegt stug door en zal via de afsluitdijk en over friesland terug komen. De afstand van ruim 300 kilometer wordt dan zomaar verdubbeld. 

 

Bij het klokafslaan gisteravond miste iedereen nog wel een aantal duiven, zowel oud als jong. Zelf heb ik alleen jongen mee en miste ik er nog 2.  In de vereniging boekte ik een 4e, 5e, 8e, plaats etc. 17 duiven mee 10 in de punten. Op afdelingsniveau had ik eveneens 10 in de punten en begon ik met een 58e, 68e, plaats etc. Dit tegen 382 deelnemers en 8603 duiven.

 

Vanmorgen kwamen de laatste twee duiven thuis, een ervaring rijker. Dus ook nu weer geen verliezen. Ik ben erg tevreden over mijn ploegje jongen, Slechts een heeft nog geen punten gescoord en elke week vliegt weer een ander tweetal de eerste en tweede plaats van het hok. Met mijn ploegje speel ik mezelf in de top 10 van het samenspel en rayon wat betreft kampioenschap jonge duiven.    De jongen zitten gewoon allemaal samen en enkelen hebben een nestje. Verder doe ik niets aan motivatie. Het enige wat ik doe is erg goed opletten of ik problemen zie qua gezondheid.

De inzet van mijn SBN poeder laat zich duidelijk zien : geen verliezen !

 

Ik gebruik verder geen supplementen en gebruik preventief geen medicijnen. Ik heb eenmaal gekuurd tegen het geel en een keer tegen ornithoseverschijnselen en dit op aanwijzing van de duivendierenarts.

Ik wil weten hoe mijn ploegje jongen presteert zonder al deze kostbare toevoegingen. ( En dat gaat niet verkeerd al zeg ik het zelf )  Mocht ik de indruk hebben dat het gebruik van een of ander supplement de prestaties  kan verbeteren, kan ik dat altijd proberen en ook direct testen omdat ik weet hoe mijn ploeg presteert zonder. Echter veel geloof in prestatie verbeterende supplementen heb ik niet.

 

Volgende week start bij ons de natour naast de jonge duiven vluchten. Ik overweeg om mijn ploeg te splitsen zodat ik aan beide disciplines deel kan nemen. De jongen voor de jongeduivenvlucht moeten donderdag ingekorfd worden en de natour vrijdag.  Donderdag beslis ik definitief wat ik doe.

 

De visite is gearriveerd,  he alweer barbecueën …………….

 

Maak wat van je mooie zomerzondag ! 

 


Zaterdag 22 augustus

 

De jongen zijn deze week naar Quievrain gebracht. Voor mijn duiven een afstand van 315 kilometer. Dat is toch 165 kilometer verder dan vorige week !  Het startschot klonk om 08:45 uur.

 

De weersomstandigheden zijn goed te noemen. Boven de Bunyip Farm een fraaie blauwe lucht met hier en daar een wolkje. De wind waait matig pal uit het oosten. Best wel lastig om een snelheid te schatten. De grote vraag is natuurlijk blijven mijn duiven aan de goede kant van het ijsselmeer of trekken ze door Noordholland ? Er vanuit gaande dat ze aan de goede kant van het ijsselmeer blijven, moet een snelheid van 1400 tot 1450 meter per minuut haalbaar zijn.  Dat betekend dan weer een aankomsttijd rond 12:30 uur.

 

Vanmorgen het hok weer helemaal schoon gemaakt en de voerbak rijkelijk gevuld. Uiteraard de potjes snoepzaad in het hok gezet en het constateersysteem op scherp gezet. Dus de voorbereidingen voor de aankomst zijn klaar, meer kan ik niet doen. Het is nu aan de duiven.

Altijd weer een spannende aangelegenheid, maar ja dat is nu een van de zaken die onze duivensport zo mooi maakt !

 

In de kweekcellen nog vier jonkies uit de dit jaar aangeschafte rechtstreekse Pieter Feenstra’s geringd. Deze duiven kocht ik deze zomer en zijn bevlogen duiven uit 2009. Nationale kampioenen en as-duiven. Deze duiven moeten een deel van mijn stam gaan verbeteren, de eerste nazaten komen volgend jaar aan de start in de jonge duivenploeg.

 

Ik heb geen rust meer,  ga maar eens buiten zitten en turen in de richting vanwaar in ieder geval mijn eerste duiven moeten komen.  Heb ik ze goed voorbereid ?……… Zit er een vroege bij ?……….

 


Vrijdag 21 augustus

 

Vandaag korven wij in voor Quievrain.

Voor mijn duiven een afstand van 315 km. Dat zal ze wel tegenvallen. Vorige week is onze vrachtwagen teruggereden naar Boxtel. Op de agenda stond Asse Zellik, een afstand voor mijn duiven van 250 kilometer. Maar de slechte weersomstandigheden lieten de lossingscommisie besluiten terug te rijden naar Boxtel 150 kilometer van mijn hok.  Prima beslissing want de duiven konden tenminste los in tegenstelling tot diverse afdelingen die bleven staan tot zondag en/of terug naar huis reden.

 

Maar ja de keerzijde is nu een sprong van 160 kilometer ! We gaan het beleven. Sommigen zeggen dat we morgen een zware vlucht krijgen met de jongen omdat de wind in de zuidoost hoek zit. Persoonlijk zou ik niet weten waarom de zuidoost hoek voor de jonge duiven moeilijker zou moeten zijn dan een zuid of zuidwesten wind. Maar nogmaals we zullen zien hoe het loopt.

 

Ik doe er 17 mee, van mijn 19 jongen die ik vanaf de eerste wedvlucht heb, en er allemaal nog zijn, is er een gewond terug gekomen twee weken geleden. Deze knapt alweer wat op en gaat misschien volgende week mee op de natour. De andere blijft thuis omdat hij een nestje heeft met een jong. Zijn partner gaat mee.

 

Gistermiddag de jongen even weggebracht voor een trainingsvluchtje van 40 kilometer. Bij thuiskomst volle bak premium energie en potjes snoepzaad. De potjes snoepzaad staan altijd in het hok bij thuiskomst van een trainings of wedvlucht. Het restant blijft dan staan tot vrijdagochtend een uur of 10 waarna ik de bak leeggooi. Vanmorgen was dat niet nodig : het bordje was leeg.

 

Het is nu 18:00 uur.  Ik ga de duiven pakken, in de mand stoppen en dan naar de vereniging. Duiven inkorven, helpen auto lossen en laden en dan naar huis voor de barbecue ……………….

 


Woensdag 19 augustus

 

Na drie dagen bijna onafgebroken regenval, eindelijk een droge dag op de Bunyip Farm in Havelte.

 

Afgelopen zondag de jongen de hele dag vastgehouden en ’s morgens hun wekelijkse bad gegeven. Wat een regen, het water kolkt rond ons eilandje, het waterschap heeft alle gemalen volop aan het draaien om de landerijen droog te houden. Normaal laat ik de jongen een half uurtje vrij trainen om het melkzuur uit de spieren te vliegen maar ja, kleddernatte duiven in het hok vind ik maar niks.

 

Maandagochtend een gelukkie, Bij het opstaan was het droog en ik heb de jongen direct uitgelaten. Na een uurtje begon het weer te spetteren en heb ik de jongen weer binnengeroepen. Nu willen ze wel vlot naar binnen, zaterdag tijdens de wedstrijd bleven ze maar rond vliegen. Ik behaalde de tweede plek in de vereniging en ging dan verder met 17, 18, 19, etc. Jammer, maar ja ik weet wel dat ze er op tijd waren en dat geeft goede hoop voor volgend jaar als jaarlingen. De rest van de maandag was het weer regen en nog eens regen dus : niet meer los.

 

Dinsdag een volle regendag dus de hele dag niet los.

 

Ze hadden er dus goed zin in vanmorgen en konden nauwelijks wachten tot ik de deur voor ze open hield, ze vlogen me letterlijk om de oren naar buiten !   Lijkt mij een goed teken. Vier duifjes op een nestje laat ik maar zitten. Ik probeer twee keer daags te trainen dus de partners vliegen toch elke dag een keer. Na ruim een uur de duiven binnen geroepen met wat pinda’s. Er ontbraken nog vier stuks op het appel.  Deze bleven nog ruim een uur weg. Zouden ze twee uur getraind hebben of wordt ik in de maling genomen en zitten ze bij een clubgenoot in de buurt op het dak ?  Nou ja ze hebben de maaltijd gemist dus zullen vanavond bij de tweede training de trengels er wel uit vliegen om bij het eten te komen !

 

De weerberichten voor de rest van de week en zaterdag zijn goed. Morgenvroeg maar uurtje trainen en dan breng ik ze ‘s middags nog maar even een stukje weg.

 

Zaterdag gaan ze naar Quivrain 315 kilometer voor mij.

 


Zaterdag 15 augustus

 

Onze jonge duiven stonden in Asse Zellik te wachten op het startschot.  De weersverwachting voor vandaag leek in eerste instantie niet best wegens hevige regenval de gehele dag.  Nu ’s morgens ziet er al weer anders uit en is er hier en daar toch wel een mogelijkheid om de jongen te lossen. 

 

Ik zag dat afdeling 11 al vroeg loste om 08:15 uur vanuit Weert.  Onze afdeling 10 rayon noord heeft gelost om 8:30 vanuit Tessenderlo. Gezien de omstandigheden prima beslissingen.  Ik vlieg in rayon zuid en voor ons hebben de wijze mannen besloten terug te rijden naar Boxtel om de jongen aldaar te lossen.  Het is nu 10:45 en er is nog geen bericht dat de jongen los zijn. Afwachten dus !      Later meer ……….

 

Dan 5 minuten later de verlossende mededeling : duiven gelost te Boxtel om 10:35.  Ik heb mijn 18 jongen ingekorfd en nr. 19 thuisgehouden wegens het oplopen van een flinke verwonding tijdens de wedvlucht van vorige week.

Het rekenen kan beginnen,  van Boxtel naar mijn hok is de afstand 144 kilometer. De wind zit nog in de zuidhoek en is matig.  Ik denk dat een snelheid van goed 1400 meter per minuut haalbaar moet zijn.  Gelost om 10:35 uur verwachte aankomst op mijn hok rond 12:15 uur. Het is nu 11:00 uur. Het hok is schoon, het eten en drinken staat klaar, het wachten is begonnen ……. 

 

En als je dan om 12:15 geen duif hebt …….. en om 12:20 nog niet ……  dan krijg je zo’n vervelend gevoel in je maag,   waar blijven ze nou ?   12:22 De eerste duif duikt over de hoge bomen naar de Bunyip Farm en  weer rond blijven vliegen ,  rhaaaaa  toe dan toch !    12:24 op de antenne. 

 

Nou ja ik doe ook geen enkele moeite ter motivatie van de jongen. Beide geslachten zitten gewoon lekker bij elkaar op een laag erwtenstro en inmiddels vier nestjes.  Maar ook dat helpt niet, want mijn eersten zijn in geen van de afgelopen vluchten een duif met een nestje.  Een gat van ruim drie minuten, dan vier tegelijk bekijken het terrein ook nog maar eens goed van bovenaf en dan naar binnen. De rest druppelt binnen en om 13:27 zet de laatste van de 18 ingezette duiven zijn gechipte poot op de antenne. Alles weer thuis, derde jonge duivenvlucht en weer geen verliezen, vanavond klok afslaan en weer vooruit denken aan de volgende wedstrijd !

 


Vrijdag 14 augustus.

 

De dag van inkorven voor de jonge duivenvlucht vanaf Asse Zellik.

 

Het is nu 16:15 uur en de weersverwachting voor morgen is belabberd te noemen.  Gedurende de afgelopen week leen het niet eens zo slecht te worden met af en toe een buitje en zuid tot zuidwesten wind. Dus Hollands weer met de wind mee. Onze duiven zijn niet van suiker dus dat moet kunnen.

Echter op dit moment lijkt het een stuk slechter te worden met een flinke regenkans met veel mm neerslag vanaf 10:00 tot in de namiddag. Echt geen weer voor de jonge duiven.

 

Ik hoor en lees dat de afdeling 9 inmiddels heeft besloten niet te vliegen op zaterdag maar zaterdagavond in te gaan korven voor vliegen op zondag, om zo een nacht extra mand te voorkomen. Geweldig initiatief !! Deze mensen snappen dat je zuinig moet zijn op de jonge duiven en dat een nacht extra mand voor de jongen die nog maar een paar keer zijn mee geweest erg lastig wordt als de watervoorziening niet wordt ontdekt.

 

Zelf vlieg ik in afdeling 10. Hiervan heb helaas nog niet vernomen en ik moet om half 18:30 inkorven.  Laat eens wat horen mensen ! De eerste jonge duivenvlucht werd super gecommuniceerd, Weersverwachting is slecht; we zien een kans in de vroege ochtend; we zullen naar eer en geweten beslissen; kan het niet rijden we terug er wordt niet over gestaan.  Duidelijk en iedereen kan beslissen wat te doen.  Nu horen we niks !  

 

Ik ga ervanuit dat er nog een bericht komt maar jammer dat er dan tot op het allerlaatste moment gewacht wordt !

Voor mijn beslissing wil ik graag weten :  Als er niet gelost kan worden, blijven we dan staan tot zondag ?  Of korven we morgen in net als afdeling 9 ?  

 


Donderdag 13 augustus 2015

 

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de afgelopen twee weken laten de roofvogels mij behoorlijk met rust. Ik hoor regelmatig een net uitgevlogen jonge buizerd schreeuwen om eten en zie de ouders langs vliegen. De trainende duiven gaan dan zeer hoog vliegen maar de buizerd kijkt niet eens naar ze. De Havik en de Sperwer heb ik al een week niet gezien.

 

Vanmorgen hebben de jongen een uur getraind. Ze stoven het hok uit en hadden er zin in !  Alleen de duiven op het nest moest ik naar buiten jagen. Ook zij moeten trainen al zorgen zij er vaak voor dat de rest ook eerder mee naar het hok getrokken worden. Heb de vlag bij het hok staan, maar daar zijn ze inmiddels aan gewend en gaan naast de vlag zitten. Ik durf ze nu ook niet meer met de vlag te verjagen omdat ze de laatste twee vluchten niet snel genoeg naar mijn zin binnen kwamen. Maar goed de grootste groep had er zin in, was ruim een half uur uit zicht en trainden nog een half uurtje boven het hok.

 

Ik wilde ze vanmiddag nogmaals wegbrengen voor een trainingsvlucht, maar het is inmiddels ruim 30 graden in Havelte. Trainen tijdens erg warm weer kost meer energie en aangezien dit de laatste voerdag is wil ik ze niet te zwaar belasten. Het werd dus een half uur trainen bij huis. Bij terugkomst in het hok volle bak energievoer met een handje hennep. Morgen haal ik rond 10:00 uur het eventuele restant weg en geef ze niks meer.

 

Vrijdag inkorven voor een vlucht van 250 km vanuit Asse Zellik. Er wordt wat regen verwacht voor zaterdag en de wind vanaf zuid draaiend naar west. Een buitje kan uiteraard geen kwaad, de duiven zijn niet van suiker. Of er een storingsfront gaat ontwikkelen is nu zeker nog niet te bekijken. De mogelijkheid bestaat wel vanwege de behoorlijke temperatuurverschil tussen vrijdag en zaterdag. Vrijdagmiddag voor het inkorven bekijk ik de situatie nogmaals, maar zoals het er nu voorstaat gaan ze gewoon mee.

 


Dinsdag 11 augustus

 

De jonge duiven staan er weer mooi op. Van de vlucht van afgelopen zaterdag hebben ze niets te lijden gehad. Zondagochtend een bad gehad en ’s middags even een half uurtje om huis vliegen om het laatste melkzuur uit de spieren te trainen. Ik ga het voerschema een klein beetje aanpassen omdat ze zaterdag niet snel genoeg binnen kwamen. Ik ga ervanuit dat de reden hiervoor bij mezelf ligt. Iets te veel gevoerd. Daarnaast was de vlucht voor mijn duiven echt een makkie en werden eerst een paar showrondjes gevlogen voordat ze naar beneden kwamen.

 

Dus ik ga iets krapper voeren. De hoeveelheid voer wat je moet geven laat zich niet vangen in cijfertjes. Het advies is vaak 30-35 gram per duif per dag. Echter de energiebehoefte van je duiven wordt door veel invloeden bepaald. Kunst is je duiven goed te observeren en je voerschema aan te passen aan de situatie. De gemiddelde temperatuur in de week voor de vlucht heeft bijvoorbeeld invloed op de energiebehoefte. Warm weer, minder voeropname. Koud weer, meer voeropname.

 

Vanmiddag de duiven even weg gehad voor een trainingsvluchtje van 40 km. Op de terugweg even een boodschap gedaan en bij thuiskomst zaten alle duiven in het hok of ze niet waren weggeweest.

 


Zaterdag 8 augustus

 

De dag van mijn tweede wedvlucht van 2015. De jonge duiven zijn naar Tessenderlo in België gebracht. De afstand tussen de vrachtwagen met duiven en mijn hok is berekend op 204 Km. Volgens de diverse weersbronnen die ik raadpleeg waait de wind uit het noordoosten kracht 3. De vlieglijn van de losplaats naar mijn hok ligt zuidwest. Dus wind recht op de snavel.

 

Bij het opstaan direct die lichte, gezonde spanning. Door mijn onderzoek naar de verliezen van de jonge duiven en mijn vinding van het SBN poeder om dit voor eens en altijd op te lossen, voel ik de extra druk, de extra ogen. Ik zit alleen op mijn stoel in de tuin van de Bunyip Farm, vlak bij mijn hok met goed zicht op de lucht van waaruit in ieder geval de eerste duiven moeten komen. Maar ik weet dat velen benieuwd zijn naar de prestaties van mijn kleine ploegje jongen. Hoeveel komen er terug ? Werkt dat poeder echt ? Heeft ie gelijk ? Die druk, die voel ik, ook al zit ik daar alleen.

 

De melding op teletext : Gelost om 09:45 uur.  Hmm, wind tegen, kracht drie, jonge duiven, ik reken op 1000 – 1100 meter per minuut.  Ik reken op de eerste duiven rond 12:50 uur. Ik reken nog een keer en kijk op mijn klokje : 12:30 uur,  ontspan !  Dan 12:38 een duif. Rammelen met mijn blikje pinda’s , kom maar, rondje van de zaak, nog een rondje van de zaak, en dan…. nog 4 duiven !  Samen een rondje en op het dak van het hok. Nog maar een keer rammelen met die pinda’s en ja 5 tegelijk op de klep, op de antenne en naar binnen. Piep,  piep,  piep, piep.  Gauw op de klok kijken, de eerste 12:41:31. Dan ineens het besef :  vijf duiven vier keer piep !  Het hok in duif pakken, op de antenne, niks. Andere duif, weer niks, ander duif, piep !  Twee minuten verspeeld, jammer vijf tegelijk kon mijn unikon antenne dus niet aan.  Nou ja, ik heb er maar 19 mee dus het gaat om de eerste twee voor de punten.

 

18:00 uur klok afslaan bij de vereniging, mag niet klagen, 4e,5e,6e,7e, etc.  19 mee 9 prijs. En voor al die extra ogen :  Alles weer thuis. Gezonde spanning is weer weg : koppie erbij en voorbereiden voor volgende week zaterdag………


Vrijdag 7 augustus

 

Vanavond inkorven van mijn jonge duiven voor een wedvlucht vanaf Tessenderlo.

 

Wat is wijsheid ? Hoe geef ik ze het best voorbereid mee? Gistermiddag nog even weggebracht voor een trainingsvluchtje van zo’n 40 km.  Bij thuiskomst volle bak voer en een paar potjes met snoepzaad in het hok gezet. Potjes snoepzaad zet ik altijd neer bij aankomst van een lapvlucht, hopende dat dit en vlotte binnenkomst stimuleert. Grit en mineralen geef ik door een laagje Beutebak onder in de voerbak, bijna op, bijvullen. Het voer gaat er gewoon overheen, vandaag 50% premium vlieg jong en 50% premium energie.

 

Het restje voer van gisteravond gooi ik rond 10:00 uur weg. En nu, geef ik niks meer of geef ik ze nog wat ?  Volgens de weersberichten wordt het geen zware vlucht en die 200 kilometer geeft ook geen zware belasting, Maar ja er zijn natuurlijk ook laatkomers, nakomers, die vliegen misschien wel 400 kilometer !  Dan toch maar een paar handjes snoepzaad, misschien drinken ze dan ook wat meer ?

 

18:30 uur  Naar de vereniging inkorven. Bakkie koffie erbij. Ben direct aan de beurt en geef mijn jongen één voor één af aan de inkorfcommisie. Ringnummers worden gecheckt en dan via de antenne in de mand. 19:30 uur met vereende krachten de lege manden van vorige week uit de auto halen en de manden met duiven erin. Daar gaan ze, niks meer aan te doen………